avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... garantii colaterale insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

garantii colaterale insolventa

Sunt asociat unic a unei SRLaflat in insolyenta din dec. 2009.In anul 2008 am garantat cu locuinta personala un credit contractat de societate si am semnat un contract de fidjesiune(?).La data intrarii in insolventa societatea nu inregistra credite si dobanzi restante catre banca.Banca voteaza planul de reorganizare acceptand inscrierea in tabelul definitiv al creantelor cu suma reprezentand creditul ramas de rambursat.Dupa aprobarea planului, oct 2010, banca cesioneaza creanta firmei de recuperare a carei asociat unic este, dar include in creanta dobanzi penalitati si comisioane calculate de la deschiderea procedurii insolventei pana la zi.In anul 2011 sunt instiintat ca girant ca datorez respectivei firme o suma in care sunt incluse si dobanzile ulterioare calculate, fiind somat sa platesc acea suma.
Societatea mea, in reorganizare, a platit in totalitate sumele catre banca(ulterior catre firma de recuperare) conform planului de reorganizare lichidand creditul datorat.Cu toate acestea ,firma de recuperare a inceput executarea silita impotriva mea ,pretinzand toate dobanzile si penalitatile calculate de la deschiderea procedurii pana la zi plus cheltuielile de executare.Am depus contestatie la executare de peste sase luni, dar executare nu poate fi oprita

Este legala si normala aceasta actiune?Dati-mi un sfat cum sa-i opresc sa-mi ia casa?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: marss , utilizator 10:56, 29 Martie 2013
marss a scris:
Dupa aprobarea planului, oct 2010, banca cesioneaza creanta firmei de recuperare a carei asociat unic este, dar include in creanta dobanzi penalitati si comisioane calculate de la deschiderea procedurii insolventei pana la zi.

Banca le include? Unde le include?
In tabelul suplimentar si mai apoi in tabelul definitiv consolidat? Asta nu poate face banca, poate face judecatorul, la propunerea administratorului judiciar.
Cum sta treaba aici?

Pentru ca daca mai apoi firma a platit la zi conform planului de reorganizare, plan (de fapt tabel definitiv sau poate consolidat, sa ne spuneti dvoastra) in care nu erau incluse si penalitatile, atunci datoria ar fi trebuit considerata stearsa.

Acum, nu stim nici ce scrie in acel contract de fidejusiune ... e adevarat, dar atata timp cat creditul era pe firma si instanta a aprobat o procedura de reorganizare si creditul s-a achitat, nu este normal ca banca sa mearga mai departe peste dvoastra. Firma a iesit din procedura de insolventa sau s-a dus mai departe in faliment?


marss a scris:
Cu toate acestea ,firma de recuperare a inceput executarea silita impotriva mea, pretinzand toate dobanzile si penalitatile calculate de la deschiderea procedurii pana la zi plus cheltuielile de executare. Am depus contestatie la executare de peste sase luni, dar executare nu poate fi oprita.

Cum a inceput executarea? Cu BEJ?
Executarea nu poate fi oprita, adica v-a respins judecatorul contestatia? E adevarat ca acea contestatie depusa fara cererea de suspendarea a executarii, nu opreste executarea. Dar totusi in 6 luni nu s-a dat nicio solutie?

Apreciez ca situatia este grava, nu cred ca o rezolvati pe forum, va trebuie avocat !
Banca cesioneaza catre firma de recuperare creanta compusa din creditul nerambursat(inscris in tabelul definitiv) plus dobanzi si penalitati calculate de la deschiderea procedurii insolventei(nu sunt cuprinse in tabelul definitiv).Societatea a platit integral catre banca(firma de recuperare)creanta cuprinsa in tabelul definitiv, iar acum plateste conform tabelului, creditorii chirografari desfasurandu-si activitatea conform planului de reorganizare.
Executarea mea a inceput prin BEJ,creanta cuprinzand dobanzi si penalitati calculate pana la zi.Am depus contestatie, am solicitat suspendarea ,dar la recurs s-a respins suspendarea. Procesul se judeca in continuare pe fond iar executorul a ajuns la a doua licitatie.
Avocatul spune sa am rabdare ca vom castiga.Chiar nu stiu ce sa fac de aceea am apelat si la dumneavoastra. Multumesc!
marss a scris:

... plus dobanzi si penalitati calculate de la deschiderea procedurii insolventei(nu sunt cuprinse in tabelul definitiv) ...

Normal. Datoriile de dupa deschiderea procedurii se inscriu pe o lista suplimenta si apoi intr-un tabel definitiv consolidat. Daca acel tabel nu este facut de admin judiciar si aprobat de judecator, inseamna ca dobanzile si penalitatile ulterioare nu sunt aprobate la plata ca si creanta.
D.p.m.d.v., banca nu trebuia sa se mai indrepte impotriva dvoastra atata timp cat este inscrisa la masa credala. Probabil, ca se bazeaza pe acel contract de fidejusiune, cine stie ce scrie acolo.


marss a scris:
Am depus contestatie, am solicitat suspendarea, dar la recurs s-a respins suspendarea. Procesul se judeca in continuare pe fond iar executorul a ajuns la a doua licitatie. ...

Probabil ca s-a respins suspendarea ca nu ati depus cautiunea, este cam mare e adevarat.


marss a scris:
...Avocatul spune sa am rabdare ca vom castiga.Chiar nu stiu ce sa fac de aceea am apelat si la dumneavoastra. Multumesc! ...

Ce puteti face? Bine ca aveti avocat. Acum mergeti pe mana lui, nu aveti ce face.
Am depus si cautiune dar tot degeaba, in plus cand am cerut restituirea s-a respins motivul fiind ca procesul este pe rol

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa cu reorganizare aiud98 aiud98 As dori si eu raspuns la urmatoarea intrebare: Am o firma care din data de 24.02.2010 a intrat in insolventa (la cerere) cu reorganizare.S-a ajuns pina in ... (vezi toată discuția)
Societate aflata in reorganizare maoru maoru buna ziua am o societate aflata in reorganizare,cu un plan de reorganiazare si de plata a creantelor. De ex. in tabelul creantelor definitive,rectificat,se ... (vezi toată discuția)
Penalitati leasing mirela_man mirela_man Buna ziua, Firmele de leasing au dreptul sa factureze penalitati firmelor aflate in roerganizare? Multumesc, Mirela Man (vezi toată discuția)