avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contracte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contracte de munca

Care este diferenta intre :
- Contract de prestari servicii, incheiat de P.F.A.;
- conventie civila;
- contract de colaborare?
Pentru primul tip de contract, trebuie platita contributia pentru asigurari sociale de stat, in timp ce pentru conventie civila si contract de colaborare, nu trebuie platita contributia. Multumesc. Primo Margareta
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 24 Februarie 2009
Nu exista nici o diferenta intre acestea in sensul ca pentru toate acestea nu trebuie platuta contributie pentru asigurari sociale ci retinut doar impozitul
Nu exista nicio diferenta intre cele 3 acte, ele fiind sinonime.
Legea 19/2000, la art. 5, precizeaza ca sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV persoanele care se afla in una din urmatoarele situatii:
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente.
Deasemeni legea 95/2006, obliga persoanele fizice autorizate, sa plateasca contributia individuala de asigurari de sanatate, calculata la venitul realizat.
Conventiile civile si contractele de colaborare nu se inregistreaza la finante si prin urmare, nu esti obligat sa platesti decat impozitul pe venitul realizat. Cel putin asa vad eu lucrurile, dar neavand studii juridice, nu sunt sigura ca este corect modul meu de interpretare. Multumesc.
Toate cele trei tipuri de acte la care va referiti se incheie in baza Codului Civil.
Persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente sunt persoanle autorizate sa desfasoare o activitate in baza unor legi speciale sau in baza OUG nr.44/2008.
Contractele de prestari servicii incheiate cu PFA nu se inregistreaza la finante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de colaborare geo26 geo26 Buna seara! As vrea sa stiu daca se poate incheia un contract de colaborare ( exemplu: pentru serviciile unui sofer, sau angajarea unei bone) intre o persoana ... (vezi toată discuția)
Pensionar cu conventie civila irinuka2005 irinuka2005 Un pensionar este administrator al unei asociatii de proprietari angajat in baza unei conventii civile si realizeaza venituri de natura salariala(este ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare EricaNagy EricaNagy Buna ziua, Va solicit daca se poate sfatul in urmatoarea situatie. In calitate de angajator pot incheia un contract de colaborare cu o persoana fizica pentru ... (vezi toată discuția)