avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

itrebare in numele unei rude? persoana in speta este dat in judecata pentru pensie de intretinere.Sotia locueste singura cu doi copii minori .Piritul nu are venit, si ingrijeste de mama sa in virsta de 90 de ani,dar fara a beneficia de o retributie baneasca in acest sens,itrucit mama sa beneficiaza de pensie.datorita acestuiu fapt pote fi scutit de la o pensie de intretinere?Doresc raspusuri mai ample.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:50, 23 Februarie 2009
N,nu poate fi scutit de pensia de intretinere.Daca nu are venituri pensia de intretinere va fi calculata la nivelul salariului minim pe economie
Cat de amplu sa fie? Nu, nu poate fi scutit, obligatia de intretinere a copiilor nu poate fi anulata de nici o alta obligatie.
Noi va vom raspunde mai scurt, poate revin colegii cu raspunsuri la ample.
Indiferent care este situatia parintelui care nu are in ingrijire copiii, acesta poate fi obligat sau poate fi scutit de la plata pensiei de intretinere doar de catre instanta.Pensia de intretinere este dreptul copilului , nu este un moft al celuilalt parinte.Instanta decide. :confused:
In conformitate cu prevederile art 42 din codul familiei:
Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta daca au implinit varsta de zece ani, va hotari pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara cris_deo cris_deo buna ziua. se poate introduce actiune pentru sistarea pensiei de intretinere dearece eu doresc sa ma achit de aceasta indatorire si fara a fi fortat printr-o ... (vezi toată discuția)
Divort adinutza.2008 adinutza.2008 intr-un proces de divort, la ce varsta au dreptul copii sa vorbeasca, respectiv sa li se ceara parerea ori sa li se puna intrebari? Multumesc (vezi toată discuția)
Divort BO BO vreau sa pun cerere de divort dar sotul meu ma ameninta ca imi ia copii.(7ani,2,6ani,si2 luni).motivul:nepotrivire de caracter.as vrea sa stiu daca am castig ... (vezi toată discuția)