avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

intr-un proces de divort, la ce varsta au dreptul copii sa vorbeasca, respectiv sa li se ceara parerea ori sa li se puna intrebari? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:14, 3 Martie 2009
Codul familiei:

Art. 42
Instanta judecatoreasca va hotara, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. in acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude, ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.
Eu am avut spete in care partile care divortau aveau copii minori cu varsta sub 10 ani, respectiv 8 sau 9 ani, iar instanta i-a ascultat cu privire la care dintre parinti vrea sa ramana minorul...si aceasta au facut-o tot in interesul major al minorului. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere norocel_bab norocel_bab itrebare in numele unei rude? persoana in speta este dat in judecata pentru pensie de intretinere.Sotia locueste singura cu doi copii minori .Piritul nu are ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara cris_deo cris_deo buna ziua. se poate introduce actiune pentru sistarea pensiei de intretinere dearece eu doresc sa ma achit de aceasta indatorire si fara a fi fortat printr-o ... (vezi toată discuția)
Program vizita copil gabi_br.ro gabi_br.ro buna ziua.as dori va rog sa-mi enumerati eventuale legi care prevad in ce mod instanta stabileste programul de vizitare de catre tata al copilului aflat in ... (vezi toată discuția)