avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Dreptul de autor pentru retete culinare
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Dreptul de autor pentru retete culinare

Bua ziua, ma confrunt cu o mica problema.Detin o pagina pe care postez retete culinare, adunate de pe alte site-uri(la acestea mentionez linkul de unde iau), dar si retete ale mele sau inventii, cu toate astea fiind vorba de mancare, fiecare gospodina pretinde ca a inventat ea acel fel de mancare pt ca l-a postat pe alt site inaintea mea.Eu stiam ca pt a reclama dret de autor sau patentul pt o inventie ar tb inregistrat la OSIM sau alt depart guvernamental nu?Va rog daca ma puteti lamuri deoarece sunt amenintata cu proces civil.De asemenea consider ca sunt hartuita si vreau sa stiu ce masuri pot initia eu.Multumesc
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 15:11, 1 Aprilie 2013
in primul rand trebuie sa facem distinctie intre dr de autor si brevet de inventie (patent).

dr de autor nu necesita inregistrarea la un anumit organism al statului. El exista prin simpla materializare a creatiei.

ideea exprimata intr-o reteta culinara nu se bucura de protectie prin dr. de autor, deoarece ideile conf legii dr. de autor, nu sunt susceptibile de o asemnea protectie. astfel orcine in lume poate sa-si faca acasa prajituri/fel de mancare sau poate vinde respectivul fel de mancare care a fost creat dupa reteta altuia fara ca, creatorul retetei sa poata pretinde vre-un drept asupra produsului.

o carte in care sunt descrise retete culinare se bucura de protectie prin dr. de autor, in sensul ca nimeni nu o poate copia sa o vanda mai departe, sau nimeni nu-si poate insusi calitatea de autor al cartii, sau nimeni nu poate scrie in scopul vanzarii o alta carte de retete in care sa copieze pasaje din cartea anterioara.in schimb orice om poate sa valorifice produsul obtinut prin reteta culinara.

reteta culinara nu se bucura de protectie prin brevet deoarece chiar daca ea este o inventie, nu indeplineste una dintre cele 3 conditii ale brevetabilitatii si anume aplicativitate industriala - reteta culinara este o metoda prin care se prepara diverse feluri de mancare care nu aduce un progres industrial/medicina, ea putand avea cel mult o functie economica (cele 3 conditii de brevetabilitate= noutate, pas inventiv, aplicativitate industriala).

o reteta culinara se poate proteja printr-un contract de know how cu clauza de confidentialitate in cazul in care o parte (creatorul retetei) beneficiaza de o afacere in care reteta are functia principala si doreste sa-si licentieze afacerea tertilor, punand in contract conditii dure de confidentialitate. in acest caz tertul ce nu respecta confidentialitatea, va fi obligat sa plateasca creatorului retetei daune intr-un temei contractual.

in cazul in care cineva creaza un website in care posteaza retete culinare de pe un alt website anterior, avem cu totul un alt caz si anume in acest caz se poate incalca dr. sui generis ale creatorului bazei de date al siteului anterior (a se vedea articolele 122 din L 8/1996). in acest caz chiar daca reteta per se nu se bucura de dr. de autor, ea este o parte componenta a bazei de date a websiteului anterior, care este privita nu din pdv electronic ci dpdv al unei culegeri de informatii dispusa intr-o modalitate sistemica. In acest caz, in situatia dvs, ar fi posibil ca reclamantul sa aiba pretentia intemeiata de ai fi incalcate dr. sui generis ca fabricant al bazei de date a siteului.

contactati va rog un avocat specializat in proprietate intelectuala pe dr. de autor.

Bine dar daca reteta mea este asemanantoare dar nu identica cu cea de pe alt site, poate sa mai aiba dreptul de a ma reclama?La urma urmei ca exemplu luam reteta de paine sau bors, indiferent de cum e facut nimeni nu stie cine l-a inventat.
dupa parerea mea nu. oricum aveti grija ca websiteulu dvs sa nu aiba aceeasi structura cu websiteului anterior in ceea ce priveste accesarea retetelor culinare si a ordinii in care acestea se succed si pot fi accesate
multumesc mult pt sfaturi
cu placere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copyright Oana2121 Oana2121 Buna seara, Am un blog culinar iar in aceasta seara am descoperit ca o reteta inventata de mine, a fost folosita de un post de televiziune. A fost scrisa ... (vezi toată discuția)
Idee joc online brandon5 brandon5 Buna ziua. Am o idee de joc online, joc care nu este cunoscut nici national, nici international. Cum ma pot proteja fata de un eventual furt de idee, ... (vezi toată discuția)
Drept de autor ingrediente cosmetice RoSo RoSo Bună ziua, Întrebarea mea este următoarea: încalc dreptul de autor al producătorului dacă afișez, pe pagina mea de blog sau de Facebook, lista de ... (vezi toată discuția)