avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Idee joc online
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Idee joc online

Buna ziua.

Am o idee de joc online, joc care nu este cunoscut nici national, nici international.

Cum ma pot proteja fata de un eventual furt de idee, adica dupa ce demarez afacerea pe internet sa inceapa si altii sa demareze acelasi joc pe net.

Ma gandesc la produsul "plicul cu idei" de la OSIM, ce presupune acest produs exact si daca mai sunt si alte produse de acest gen?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alxfirst , utilizator 06:34, 15 Iunie 2012
Trebuie formulat un brevet de inventie, in care sa enuntati corect si complet exact asupra caror aspecte doriti exclusivitate (povestirea ideii dupa niste reguli stricte)Trebuie facuta si o cercetare anterior aplicarii pentru ca brevetele - patentele, nu trebuiesc neaparat puse in aplicare, trebuie doar inregistrate, astfel poate incalcati un drept anterior care e pastrat in sertar si nu neaparat implementat online.
Oricum drepturile asupra unei idei sunt valabile doar in teritoriul in care inregistrati, deci daca faceti doar la OSIM, cei din alte tari pot folosi linistiti.
Pentru inregistrare internationala, se face o aplicatie la WIPO si platiti pentru fiecare tara selectata o taxa ca la OSIM, si cercetari documentare, dureaza 3 ani pana obtineti dreptul definitiv.
Taxele sunt mari, le gasiti pe WIPO.int la sectiunea Patent Filing. Mai ales cum e interentul gobal, daca e o tara neacoperita , fac serverul acolo si nu au probleme.
Acestea sunt taxele :
[ link extern ]

Sincer, dupa parerea mea, nu conteaza ideea, ci implementarea.
Daca reusiti sa implementati o idee buna intr-un mod unic, si sa oferiti servicii de calitate, nu vor mai conta spoof-urile.
Daca jocul devine public, nu o sa mai poata altcineva patenta ideea si sa va interzica folosirea, dar pentru siguranta, ar fii bine sa aveti o aplicatie la OSIM care sa contina data sau alte dovezi care descriu ideea (comunicat de presa, etc...)


Si eu am cercetat problema pentru o idee proprie. Am renuntat din cauza taxelor mari.
Un patent ajuta la avantajul competitiv, dar la inceput, cand firma este mai mica si nu are fonduri, aplicatia pentru aceste patente intr-o zona mai mare (US, Europa, Asia) este costisitoare.

Puteti inregistra numele jocului cel mai bine.

De asemenea daca urmati calea brevetului de inventie nu aveti voie sa spuneti nimanui despre ideea dvstra, sau sa scrieti despre ea online, acest lucru ar putea duce mai tarziu la anularea patentului. Puteti vorbi cu consilieri sau avocati, dar cu personalul tehnic pentru dezvoltare trebuie sa aveti acorduri de confidentialitate.

Va urez succes si perseverenta, veti gasi solutii pana la urma.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
Ares-3, moderator
jocurile online nu pot face obiectul unui brevet de inventie!

o invetie trebuie sa indeplineasca cele 3 conditii: noutate, pas inventiv si aplicativitate industriala. Jocurile nu indeplinesc a 3-a conditie de aplicativitate industriala.

inregistrarea numelui jocului s-ar putea face ca marca. ideea este ca acest nume sa fie folosit in comert pentru productie de jocuri sau servicii privind jocurile.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
edipav, utilizator
edipav a scris:

jocurile online nu pot face obiectul unui brevet de inventie!


Este total gresit.
In industria jocurilor exista destule astfel de cazuri.
un exemplu chiar pertinent:
[ link extern ]

Cei de la Worlds au patentat ideea cu o lume virtuala, unde poti vorbi cu alti jucatori, ceva foarte general, dar la momentul acela nu se facuse asa ceva, si acum dau in judecata gigantii din industrie pentru sume destul de mari, si probabil castiga majoritatea proceselor.

Aplicativitatea este in industria jocurilor, se pot patenta elemente distinctive de mod de joc, feature-uri, motoare grafice, etc.
ba nu este gresit!- un brevet de inventie (patent) al carui titular este brandon 5, brevet ce se doreste protejabil in Romania sau in alte tari parti ale conventiei brevetului european, trebuie sa respecte legea nationala (64/1991) sau conventia brevetului european iar in acest context jocurile nu se pot bucura de protectie prin brevet.

exemplul dvs priveste un brevet care este acordat conform legislatiei SUA care, spre deosebire de legea 64/1991 si conventie, recunosc ca protejabile prin brevet si programele de calculatoare (jocurile), dar aceasta protectie se realizeaza exclusiv pe teritoriul SUA (prin legislatia lor americanii acorda protectie oricarei "prostii" -legislatia SUA pentru brevete difera fundamental de legislatia nationala a tarilor UE si de conventia brevetului european)

Avand in vedere aceste aspecte, in RO si tarile membre ale conventiei brevetului european , jocurile de calculator nu sunt protejabile prin brevet, fiindca ele nu indeplinesc conditia de aplicativitate industriala.

va sugerez studiati temeinic legea 64/1991 precum si conventia brevetului european cu toata jurisprundenta OEB-ului.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
Ares-3, moderator
Da intradevar, eu vorbeam de o protectie internationala.
Atunci cum se protejeaza programele de calculator in Romania? Doar prin drepturi de autor asupra codului exact? Nu se poate proteja ideea, motorul grafic, algoritmii?

Bitdefender nu este protejat prin brevet de inventie?

La EPO nu se pot breveta programe de calculator(jocuri) care sa acopere si teritoriul Romaniei?


Alte discuții în legătură

Cum legalizez o idee? Catadaniels Catadaniels Cum pot sa obtin drepturi de autor asupra unei ideei? Am o ideea privitoare la telefoanele mobile.Mi-am facut temele ideea nu a fost pusa in practica inca. ... (vezi toată discuția)
Patent de inventie lowincome2008 lowincome2008 Sunt posesorul unui brevet de inventie patentat in Romania. As putea sa-l cesionez in strainatate daca mi-as gasi un potential cumparator? Nu cumva firmele ... (vezi toată discuția)
Cum se poate verifica existenta unui brevet de inventie? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic As vrea sa stiu daca pe numele unei persoane a fost scos un brevet de inventie. Pot verifica asta online, cumva, fara a face vreo solicitare celor de la OSIM? ... (vezi toată discuția)