avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită ipoteca nu indestuleaza creditorul
Discuție deschisă în Executare silită

ipoteca nu indestuleaza creditorul

Sotul meu a incheiat un contract de imprumut cu ipoteca, in calitate de debitor, cu scadenta anul acesta. Acest contract constituie titlu executoriu. Acum , apartamentul ipotecat nu mai acopera suma imprumutata, creditorul putand inainta o chemare in judecata pentru diferenta. Intrebare: exista o forma legala de intelegere intre partile implicate in contract, astfel incat , creditorul sa preia apartamentul ipotecat, direct, fara executare silita ?( care presupune cheltuiala si vanzarea apartamentului la licitatie, fapt care duce la o marire de diferenta) . multumesc
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 22:05, 27 Februarie 2009
De principiu, totul este posibil daca acel creditor este de acord. Nu executorul judecatoresc hotararaste acest aspect, ci creditorul impreuna cu debotorul sau. Ceea ce nu inteleg eu este faptul ca vorbiti de sot.Sunteti si dvs. proprietarul acelui apartament?Poate ca nu ar trebui sa renuntati asa usor la apartament. Este adevarat ca, si daca se vinde si ramane o diferenta de datorie, creditorul il va urmari pe sot pana isi valorifica dreptul dar ma gandeam ca, daca tot ati ajuns pana aici, mai puteati oarecum prelungi sau impiedica executarea.
Colegii mei ar putea spune ca va invat la...prostii.

succes
av. Ileana Schwarz
multumesc pentru raspuns.Nu ma invatati deloc prostii, dar sa prelungesc, ar trebui sa am 700 mil rol, sa evit executarea 107 mii euro si cam n-am, iar desteptul meu sot, de care o sa dau divort, e in inchisoare in Germania. La apartament nu sunt coproprietara, printr-un artificiu,( asa a fost posibil ca el sa faca imprumut, fara ca eu sa stiu )etc, etc
Puteti sa demarati niste proceduri care ar duce la tergiversare in cazul in care s-a incpeut executarea silita insa nu vad cu ce v-ar avantaja acest lucru tinand cont de faptul ca preturile sunt intr-o continua scadere.

In ce priveste dorinta dvs de a ajunge la o intelegere cu creditorul respectiv, in general societatile de credit (mai ales in perioada aceasta) au nevoie de lichiditati si mai mult ca sigur ca nu vor fi de acord cu preluarea apartamentului, pentru considerentele expuse mai sus.

Av. Adrian Posdarie
creditorul e persoana fizica, a acordat 70000 de euro (la curs de 3.10) imprumut si primeste 107000 ramburs ,in doi ani. Ma gandeam ca ar dori un apartament acum, cand ar mai valora 90000, decat sa se mai judece ulterior pt o diferenta de 30000, sa zicem (pt ca apartamentele or sa mai scada).Deocamdata fac socoteala la banii lui, cu pixul meu, ca habar n-am daca ar vrea acest ap.
Intrebarea e, cum preia legal acest imobil ,in cazul in care ar fi de acord, incat costurile sa fie mai mici?
Nu puteti ajunge la o intelegere? eu zic sa incercati sa opriti executarea cu acordul creditorului, sa faceti un credit ipotecar si sa-i platiti suma...stiu ca e greu dar TREBUIE sa existe o solutie, mai alec daca spuneti ca e persoana fizica.despre ce artificiu vorbiti?poate este totusi bun comun.TREBUIE sa existe ceva.

av. Ileana Schwarz

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ipoteca te scuteste de debit ? Badger Badger Daca ai un credit ganatat cu ipoteca si valoarea imobilului ipotecat scade sub valoarea creditului (din motive obiective, ex. caderea pietei imobiliare...) si ... (vezi toată discuția)
Urgent! camy20 camy20 in urma cu un an de zile am luat cu imprumut suma de 30000 euro,pt o ruda apropiata.am luat acest imprumut pe baza unui contract notarial cu titlu ... (vezi toată discuția)
Contract credit, ipoteca, fuziune georgelgica georgelgica Banca acorda un credit unei firme, ipoteca este insrisa in CF. Firma respectiva, in urma fuziunii va deveni sucursala, ce se intampla cu acest credit? (vezi toată discuția)