avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza contract

Buna seara. M-am angajat la o firma de ceva timp si ni s-a spus ca dupa cateva luni va trebui sa ne facem un PFA. Nu a trecut nici macar o luna si ne obliga sa ne facem acum PFA, iar cine nu isi va face, va fi dat afara.
Vreau sa va intreb daca pot face asta. Eu nu as vrea sa imi fac acum un PFA pentru ca inca nu stiu daca ma potrivesc acelui loc de munca, daca voi putea sa am destule castiguri astfel incat sa imi platesc toate datoriile ce rezulta din detinerea unui PFA. Infiintarea unui PFA inplica unele costuri, plus ca daca nu ma descurc la locul de munca si vreau sa plec, nu mai am ce face cu acel PFA. Si am auzit ca unele finantari (pentru pornirea unei afaceri) nu se acorda persoanelor care au sau au avut PFA.
Ar mai fi ceva. In contract, era o clauza de neconcurenta sau ceva de genul. Asta inseamna ca dupa incheierea contractului cu firma, pe o perioada de 3 ani, nu am voie sa ma angajez in acelasi domeniu (plus domenii conexe) in care activeaza firma la care sunt acum. Daca nu vreau sa imi fac acum PFA si ei imi spun sa plec, pot sa mai aiba pretentia asta? Sa imi limiteze dreptul la o viitoare angajare?
Va rog sa ma lamuriti.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:32, 2 Aprilie 2013
Alegerea ca parteneri a unor P.F.A. in locul unor persoane angajate cu C.I.M. mi se pare o alegere buna si legala.

Intradevar, aceasta presupune mai multa responsabilitate si atentie din partea prestatorului de servicii, dar, cu putina documentare si atentie, poate insemna si mai multi bani in buzunarul ambelor parti si mai putin a statului.

Si daca se intampla asta, cred ca este si o vointa a statului in acest sens. Sau poate nu?

Revenind la subiect, un angajator poate impune mai curand unui salariat decat unei P.F.A. o clauza de neconcurenta.
Luu

Obligativitate unui angajtor de a forta salariatii sa devina PFA nu este legala ...este optiunea persoanei daca devine sau nu PFA ... este un fel de santaj .. infractiune prevazuta de Codul penal

Intre doi parteneri de afaceri se pot stabili si clauze de neconcurenta .. potrivit principiului libertatii de vointa contractuale .. nu exista nicio interdictie legala in acest sens.
La inceput ni s-a spus ca dupa cateva luni vom putea sa ne facem PFA, iar acum, nici dupa o luna de la angajare, ne obliga sa ne facem. Chiar mi-a spus ca daca nu ne facem PFA ne da afara.
Poate nu m-ar fi deranjat sa imi fac un PFA dupa cateva luni cand as fi reusit sa vad daca ma descurc la acel loc de munca, dar asa, cand nici macar nu a trecut o luna de zile si nu stiu cam care sunt castigurile mele pe o luna de zile, nu mi se pare corect sa ma oblige la un astfel de angajament. Asadar, dupa cum banuiam eu si dupa cum spune freeelis, e un fel de santaj.
In ceea ce priveste clauza de neconcurenta, cred ca e legala. Ce m-ar interesa, e sa stiu daca aceasta clauza mai e valabila in cazul in care mi se desface contractul de munca pentru ca nu doresc sa imi fac PFA acuma, ci doar dupa cateva luni cum a zis angajatorul la inceput. Nu mi s-ar parea corect ca eu sa nu mai pot lucra in domeniul acela (plus cele conexe) 3 ani de zile, doar pentru ca ei nu au respectat ce au zis la inceput legat de infiintarea PFA. Daca as fi ales eu sa plec din firma si apoi la concurenta, as fi inteles; dar asa, ei ma dau afara din cauza lor si tot ei imi limiteaza dreptul la o noua angajare.
Ca sa va putem spune daca este sau nu valabila acea clauza, ar trebui sa postati exact cuprincul acesteia ...
Clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta. La prezentul contract individual de munca se va anexa un act aditional prin care se vor negocia personal de catre salariat in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul, conform art 21 si urm din C.m.


Asta scrie in contract legat de neconcurenta. Din acest paragraf eu inteleg ca ar trebui sa primesc o suma de bani de la firma atata timp cat nu voi lucra la o firma concurenta. Asta sigur nu se va intampla, pentru ca am ajuns sa ii cunosc pe cei din firma si sigur au ei o scuza sa nu faca asa ceva. Nici nu doresc asa ceva; vreau doar sa nu imi fie limitat dreptul la o viitoare angajare. Sa am posibilitatea sa lucrez undeva si astfel sa imi castig banii, ca nu am nevoie de pomana.

Am mai semnat o conventie in care zicea tot asa ca sunt obligat sa nu desfasor activitati care se afla in concurenta cu cea prestata de firma angajatoare pe durata contractului si 2 ani dupa incetare. Aici sunt trecute in jur de 20 de activitati care au legatura cu domeniul firmei angajatoare. De asemenea sunt trecuti tertii la care nu am voie sa lucrez (sunt trecuti toti din orasul meu plus orice alte societati comerciale avand acelasi obiect principal sau secundar de activitate ca firma) si aria geografica unde pot fi in concurenta cu actuala firma (toata Romania).

Azi am primit si vestea oficiala ca va trebui sa plec din firma deoarece nu am vrut sa imi fac PFA. Maine va trebui sa merg sa semnez actele, asa ca va rog sa imi spuneti ce pot sa fac astfel incat sa pot sa ma angajez altundeva.

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta anca_popescu anca_popescu Buna! Va rog frumos sa ma ajutati.Cand m-am angajat in contractul de munca era si o clauza de neconcurenta care arata asa L. Clauza de neconcurenta ... (vezi toată discuția)
Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta Ana252 Ana252 Buna ziua! Lucrez pentru un ONG (care se ocupa de terapie ocupationala) si pe langa contractul de munca am semnat un contract de confidentialitate. In acest ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta claudius24 claudius24 buna ziua, incepand din martie 2011, pana in februarie anul curent am lucrat pentru un angajator, penrtu care am semnat o clauza de neconcurenta, care ... (vezi toată discuția)