avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită PENSIE MINOR- TATA CU DOMICILIU IN UE
Discuție deschisă în Executare silită

PENSIE MINOR- TATA CU DOMICILIU IN UE

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta.
In urma divortului, s-a stabilit prin sentinta ca minorul sa aiba domicilul stabil alaturi de mama in Romania, tatal fiind obligat la o pensie alimentara lunara in suma de 300 de euro. In urma cu un an, fara a exista o alta hotarare judecatoreasca sau o dovada a micsorarii veniturilor, tatal a inceput sa plateasca doar 180 de euro/ luna.
Tatal minorului este cetatean roman, stabilit in Spania si in momentul de fata sustine ca este in somaj.
Intrebarea mea este ce este de facut in aceasta situatie, cui ma pot adresa pentru o situatie a veniturilor realizate si cum pot recupera sumele neachitate?
Cum se stabileste/recalculeaza pensia alimentara in cazul in care tatal lucreaza fara forme legale in Spania?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: -sorin- , utilizator 14:57, 3 Octombrie 2017
Buna ziua,
Va trebui sa va adresati instantei si sa solicitati o pensie raportata la venitul tatalui si la prevederile art. 529 C.civ.
Va trebui sa dovediti ca tatal lucreaza si ec venit obtine.
Avand in vedere faptul ca exista deja o hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit o obligatie de intretinere de 300 euro, cel obligat la intretinere (tatal minorului) are posibilitatea de a solicita instantei de judecata modificarea cuantumului obligatiei , în condițiile art. 531 din Codul Civil ("Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei").
Dumneavoastra nu aveti interesul sa promovati o astfel de actiune, decat în cazul in care doriti majorarea acestei sume.
Aveti doua posibilitati: fie va adresati unui executor judecatoresc, dar sunt slabe sanse sa va poata ajuta, dat fiind faptul ca tatal copilului locuieste in strainatate, fie formulati o plangere pentru abandon de familie, in conditiile in care credeti ca ar putea fi dovedita reaua-credinta a tatalui minorului.
Daca o persoana locuieste in strainatate, dar nu realizeaza venituri, la stabilirea pensiei de intretinere instantele nationale au in vedere si se raporteaza la venitul minim din statul respectiv (dar, repet, nu dumneavoastra sunteti cea care trebuie sa solicite o eventuala micsorare a cuantumului pensiei)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara Magda_33 Magda_33 buna seara.sunt divortata de 4 ani.. am o fetita de 12 ani care prin hotarare judecatoreasca fetita este la mine iar tatal este obligat sa plateasca lunar 150 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Iulia_19_79 Iulia_19_79 Buna ziua ,am divorțat în 2011,la vremea aceea salariul minim pe economie era foarte mic,pensia alimentara s-a stabilit la fabuloasa suma de 145 de lei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara picu_2004 picu_2004 buna ziua,in cazul in care devin tata pt al doilea copil acest lucru afecteaza pensia alimentara ce o platesc pt primul copil,avut cu prima sotie? (vezi toată discuția)