De anul trecut, din ianuarie 2012, am inceput sa-mi platesc singura contributia la casa de pensii. As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, tinand cont ca nu am contract de munca cu nici o firma.
Buna ziua! Stiu ca eu nu voi putea sa beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului, dar sotul meu va putea beneficia? Eu sunt gravida in 2 luni, sotul a lucrat pana pe 14 iunie, iar acum este in somaj. Daca nu isi va gasi ceva de munca, va putea beneficia, chiar daca este in somaj? Am inteles ca si daca ar fi angajat poate solicita indemnizatia, si el sa lucreze in continuare, fara sa ceara concediu pentru cresterea copilului.
Asa cum vi s-a mai spus, pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010. - de exemplu, somaj indemnizat, CCC etc.
Prin urmare, daca sotuil dvs indeplineste conditiile prevazute de lege va beneficia de CCC si de indemnizatia aferenta.
1. - Sotul dvs. poate beneficia de indemnizatie pentru CCC chiar daca se afla in somaj indemnizat (aceasta perioada este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC).
- Pe perioada cat beneficiaza de indemnizatie pentru CCC i se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea CCC.
- Cererea pentru CCC o face catre Agentia de Somaj iar actele le depune la Primarie.
2. - Sotul dvs. poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani dar numai daca este salariat.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
3. Dupa ce termina perioada de somaj si isi gaseste de lucru atunci poate beneficia de stimulentul de insertie (si ii inceteaza plata indemnizatiei pentru CCC):
- daca opteaza pentru CCC pana la 1 an si reia activitatea inainte de a implini copilul 1 an;
- daca opteaza pentru CCC pana la 2 ani si reia activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.
Indemnizatie copil
natalia20
Buna seara
In curand imi voi da demisia de la locul actual de munca. Cum pot sa procedez sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil ( avem in plan un ... (vezi toată discuția)