avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu ingrijire copil cu stagiu de cotizare 7 luni
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu ingrijire copil cu stagiu de cotizare 7 luni

Buna ziua,
Va supun atentiei urmatorul aspect: o persoana incadrata la o societate comerciala cu conventie civila din data de 1 decembrie 2013, urmeaza sa nasca in luna iulie 2014, deci nu ar avea stagiul minim de cotizare cerut de ordonanta 158/2005.
Intrebarea noastra este daca se pot plati retroactiv contributiile aferente celor cinci luni care lipsesc si deasemenea daca se iau in considerare veniturile realizate in baza acestei conventii civile.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 8 Ianuarie 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebhuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca nasterea are loc in iulie 2014 cele 12 luni eligibile sunt august 2013 - iulie 2014.

3. - Indemnizatia pentru CCC este reglementata de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
- OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate reglementeaza modul de calcul si plata concediilor medicale (inclusiv concediul de maternitate)

4. - Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
- Chiar daca ar fi posibila plata retroactiva a lor nu o ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

5. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Este posibilă acoperirea unor perioade lipsă din perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului prin plata retroactivă a unor contracte de asigurare socială cu Casa Naţională de Pensii Publice sau a unor contracte de asigurare de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?

Solutie:
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu sarcina fara cotizatiile platite de angajator? MiaQ MiaQ Buna ziua! Angajatorul meu nu a mai platit cotizatiile catre stat de mai bine de 5 luni si as vrea sa stiu, in cazul in care raman gravida, mai beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Concediul crestere copil madalina2015 madalina2015 Daca am lucrat de pe 1.08.2014 pana pe 23.10.2014 si dupa care am mai lucrat incepand cu data de 12.12.2014 si urmeaza sa nasc in luna septembrie, ma incadrez ... (vezi toată discuția)
Plata taxelor pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului dimamonicaelena dimamonicaelena Buna ziua! Sunt angajata de 7 luni la o firma , insa vreau sa demisionez. Unde si cum pot plati personal taxele pentru continuitatea contractului de munca, in ... (vezi toată discuția)