avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buletin - reinnoire / expirare inainte de cununia ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buletin - reinnoire / expirare inainte de cununia civila - informatii

Buna ziua,

As avea o cerere mai speciala. Intreb in numele viitoarei mele sotii.

In Iulie avem nunta. In Aprilie ii expira buletinul (deja suntem in Aprilie defapt, deci peste cateva zile ii expira buletinul).

Cununia civila vrem sa o facem la ea acasa, deoarece nunta va fi la mine (suntem din judete diferite).

Intrebarile noastre ar fi:
1: Pentru cununia civila trebuie sa aibe buletinul din orasul respectiv pentru a o putea face acolo? Am putea cel mai usor sa facem buletin in Bucuresti, ne este foarte greu sa gasim timp sa ajungem la ea acasa sa il faca, mai ales ca primaria e deschisa doar in timpul saptamanii si nu in weekend.
2: Am putea face cununia civila daca ea are buletinul expirat ? In cazul acesta nici nu ne mai obosit 2-3 luni, ca oricum o sa si-l refaca la vara dupa nunta.
3: Exista poate un alt tip de buletin, provizoriu, care sa fie acceptat pentru cununia civila, care poate sa fie si eliberat mai usor ? In ideea, sa nu faca unul nou dar sa-l foloseasca pe acesta curent impreuna cu o adeverinta, cat sa nu expire inainte de nunta, ca din nou, oricum vom face altul nou dupa.

Nu suntem foarte documentati cu privire la optiunile noastre si din aceasta cauza orice raspuns ar fi foarte apreciat.

Va multumesc,
Sorin
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:52, 16 Mai 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Acte necesare pentru inregistrarea casatoriei la oficiul starii civile:

- certificate de nastere in original si copie (nelegalizata)
- certificate medicale prenuptiale (valabile 14 zile de la data emiterii si care trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana in cauza se poate casatori)
- buletine de identitate, actele de identitate sau pasapoartele(pentru cetatenii straini si pentru cetatenii romani care domiciliaza in strainatate), original si copie, valabile la data depunerii actelor si la data incheierii casatoriei (cel putin unul dintre solicitanti sau aiba domiciliul sau resedinta in localitatea unde se oficiaza casatoria)
- declaratia de casatorie, aceasta se face în baza declaraţiei de căsătorie dată în scris în faţa ofiţerului de stare civilă şi care trebuie să cuprindă dorinţa de a se căsători faptul că cei care vor să se căsătorească au luat cunoştinţă reciprocă de starea sănătaţii lor şi de condiţiile prevăzute în Codul familiei ce nume de familie vor purta în timpul căsătoriei

2. Nu se poate

3. Exista cartea de identitate provizorie dar nu va putea fi eliberata decat in conditiile art. 19 din OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
Art. 19
(1)Cartea de identitate provizorie se eliberează în următoarele cazuri:
a)când persoana fizică nu posedă toate documentele necesare pentru eliberarea cărţii de
identitate (ex. certificate de stare civila, docuement doveditor al domiciliului);
b)în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România. ,

PS: Casa de piatra!:ok:
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
cyan, moderator
Iti multumesc frumos pentru raspuns. Pe scurt, avem nevoie de buletin valabil si, in plus, ca acesta sa fie inregistrat in localitatea respectiva.

Asta inseamna ca va trebui sa mergem in curand acolo sa refacem buletinul. In acest caz as mai avea 2 intrebari:

1. Ce acte sunt necesare ?
2. Poate sa ridice alta persoana buletinul (ca sa nu facem doua drumuri) sau trebuie ridicat in persoana ?

La intrebarea 1 voi raspunde tot eu, cu un copy/paste gasit tot pe acest forum, dar as vrea, daca se poate, sa mi se confirme (ne este foarte greu sa ajungem acolo la Primarie sau la Biroul SPCLEP (am inteles ca aici va trebui in final sa ajungem)) sa ne interesam si de aceea sper sa ma documentez cat mai bine inainte:
1.1 buletinul vechi;
1.2 cerere tip;
1.3 certificat nastere (original + copie);
1.4 act dovada adresa;
1.5 timbru fiscal (1 leu);
1.6 chitanta eliberare CI (7 lei)

Multumesc frumos cyan pentru raspuns si pentru urari!
Sorin

Pe scurt, avem nevoie de buletin valabil si, in plus, ca acesta sa fie inregistrat in localitatea respectiva.


Ati inteles bine daca locuiti in localitati diferite si vreti sa va casatoriti in localitatea unde domiciliaza domnisoara.
Cartea de identitate poate fi ridicata de altcineva doar daca i se face procura speciala la notar - costa in jur de 50 de lei.
Actele sunt acelea enumerate de dvs., cu o corectie: taxele sunt 5 lei + 7 lei.
Pentru motive temeinice cu aprobarea primarului casatoria poate fi oficiata la o primarie neutra, adica unde va simtiti bine, fara ca vreunul dintre dvs. sa aiba domiciliul sau resedinta acolo. Actele de identitate trebuie sa fie valabile atat la depunerea documentelor pentru casatorie cat si la oficiere, dupa 10 zile. :vishenka:
Justitiarul711 a scris:

Pentru motive temeinice cu aprobarea primarului casatoria poate fi oficiata la o primarie neutra, adica unde va simtiti bine, fara ca vreunul dintre dvs. sa aiba domiciliul sau resedinta acolo. Actele de identitate trebuie sa fie valabile atat la depunerea documentelor pentru casatorie cat si la oficiere, dupa 10 zile. :vishenka:


Deci se poate oficia cununia civila si in alta localitate fata de cea in care avem buletinul emis ?
Concret, putem face cununia la ea "acasa", chiar daca acuma si-ar face buletin in Bucuresti ?

La cine se depune cererea ? La primaria la care se va oficia cununia (i.e. la ea acasa) ?
Actele vor fi aceleasi care vor fi depuse, sau va trebui si altceva in plus? Este bun si acelasi interval pentru a depune actele (min 14 zile) ?

Mersi,
Sorin

Alte discuții în legătură

Cununie civila in alt judet Celmic Celmic Buna ziua! Eu si prietena mea am hotarat sa ne casatorim si am dori sa o facem undeva pe malul marii (stiu, vom ingheta). Problema e ca ne este greu sa gasim ... (vezi toată discuția)
Casatorie Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, Dorim sa ne casatorim . Care sunt modalitatile , prin care se poate incheia , legal , aceasta casatorie? ( la notar , la primarie...? ) ... (vezi toată discuția)
Casatorie in bucuresti angajat angajat Buna ziua, Daca eu nu am buletin de Bucuresti si nici persoana cu care doresc sa ma casatoresc, putem sa o facem totusi aici ? Mentionez ca el e cetatean ... (vezi toată discuția)