avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buletin - reinnoire / expirare inainte de cununia ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buletin - reinnoire / expirare inainte de cununia civila - informatii

Buna ziua,

As avea o cerere mai speciala. Intreb in numele viitoarei mele sotii.

In Iulie avem nunta. In Aprilie ii expira buletinul (deja suntem in Aprilie defapt, deci peste cateva zile ii expira buletinul).

Cununia civila vrem sa o facem la ea acasa, deoarece nunta va fi la mine (suntem din judete diferite).

Intrebarile noastre ar fi:
1: Pentru cununia civila trebuie sa aibe buletinul din orasul respectiv pentru a o putea face acolo? Am putea cel mai usor sa facem buletin in Bucuresti, ne este foarte greu sa gasim timp sa ajungem la ea acasa sa il faca, mai ales ca primaria e deschisa doar in timpul saptamanii si nu in weekend.
2: Am putea face cununia civila daca ea are buletinul expirat ? In cazul acesta nici nu ne mai obosit 2-3 luni, ca oricum o sa si-l refaca la vara dupa nunta.
3: Exista poate un alt tip de buletin, provizoriu, care sa fie acceptat pentru cununia civila, care poate sa fie si eliberat mai usor ? In ideea, sa nu faca unul nou dar sa-l foloseasca pe acesta curent impreuna cu o adeverinta, cat sa nu expire inainte de nunta, ca din nou, oricum vom face altul nou dupa.

Nu suntem foarte documentati cu privire la optiunile noastre si din aceasta cauza orice raspuns ar fi foarte apreciat.

Va multumesc,
Sorin
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:52, 16 Mai 2019
sorinslavic a scris:

Deci se poate oficia cununia civila si in alta localitate fata de cea in care avem buletinul emis ?
Concret, putem face cununia la ea "acasa", chiar daca acuma si-ar face buletin in Bucuresti ?


Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata

Art. 24
(1) Casatoria se incheie de catre ofiterul de stare civila la sediul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor, al primariei in a carei raza de competenta teritoriala isi are domiciliul ori resedinta unul dintre viitorii soti sau, dupa caz, la un sediu destinat acestui scop, stabilit de primarul unitatii administrativ-teritoriale respective.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), casatoria poate fi incheiata la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, la o alta primarie decat cea in a carei raza teritoriala domiciliaza sau isi au resedinta viitorii soti, cu aprobarea primarului unitatii administrativ-teritoriale unde se incheie casatoria.
(4) Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor ori primaria unde urmeaza sa se incheie casatoria va instiinta, de indata, primaria de domiciliu sau de resedinta a viitorilor soti, in vederea publicarii declaratiei de casatorie.

Documentele se depun la primaria unde doriti incheierea casatoriei.

Avand in vedere ca este localitatea natala a viitoarei sotii nu vad niciun impediment in obtinerea unui acord pozitiv din partea primarului localitatii respective, mai ales ca veti contribui si la bugetul local prin achitarea taxei de casatorie.:)
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
cyan, moderator
Ma puteti ajuta,va rog,cu o informatie? Eu sunt cam in aceleasi situatie cu cea vizualizata anterior. Mi-a expirat buletinul in aprilie,iar in vara a dori sa ma casatoresc civil. Casatorita ar urma sa aiba loc in comuna de rezidenta sa viitorului sot. Fiind expirat buletinul as putea sa folosesc pasaportul care este valabil?
Nu puteti folosi pasaportul. Acesta este un act de calatorie nu un act de identitate. Doar daca posedati pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate (CRDS) atunci il puteti folosi ca act de identitate, altfel nu. Va trebui sa va reinaiti cartea de identitate pana la casatorie iar dupa daca va schimbati numele o veti face din nou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cununie civila in alt judet Celmic Celmic Buna ziua! Eu si prietena mea am hotarat sa ne casatorim si am dori sa o facem undeva pe malul marii (stiu, vom ingheta). Problema e ca ne este greu sa gasim ... (vezi toată discuția)
Casatorie Vlad2013 Vlad2013 Buna seara, Dorim sa ne casatorim . Care sunt modalitatile , prin care se poate incheia , legal , aceasta casatorie? ( la notar , la primarie...? ) ... (vezi toată discuția)
Casatorie in bucuresti angajat angajat Buna ziua, Daca eu nu am buletin de Bucuresti si nici persoana cu care doresc sa ma casatoresc, putem sa o facem totusi aici ? Mentionez ca el e cetatean ... (vezi toată discuția)