avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere copil

Buna ziua. Am si eu o mica dilema sunt in concediu de crestere copil din 30 mai 2011( pentru o perioada de doi ani) si sunt insarcinata in 6 luni jumate cu bebe 2 si trebuie sa nasc undeva in perioada 30 mai-10 iunie. Avand in vedere faptul ca sotul nu isi poate lua o luna de concediu asa cum prevede legea eu o sa raman cu o luna de zile neplatita daca cumva angajatorului nu ii convine ca ma intorc din 30 aprilie. Luna neplatita ma va afecta la urmatoarea indemnizatie, avand in vedere ca legea spune ca trebuie sa ai 12 luni cotizate inaintea nasterii. Poate sefa mea sa nu ma primeasca invocand ca nu are bani sa ma plateasca pentru prenatal? Daca da ce as putea face ca sa nu ma afecteze la urmatorul concediu. Cum se calculeaza indemnizatia pentru copilul al doilea 85% din actuala indemnizatie? Va multumesc mult si astept cu interes un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Arnisia , utilizator 13:54, 2 Aprilie 2013
Daca sotul nu intruneste conditiile ptr a beneficia o luna de concediu crestere copil, nu se aplica prevederile legale. Daca nu vrea sau nu poate .. e deja altceva.

Oricum , pentru situatia relalata as propune reintoarcerea la serviciu si depunerea catre angajator a concediilor medicale pentru sarcina si lehuzie.

Intre timp este bine sa faceti si informarea in scris a angajatorului privitoare la starea de graviditate.


Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
H.R. SUPORT , Consultant resurse umane
Sotul meu are doua locuri de munca si evident castiga mai bine decat daca ar sta o luna in concediu plus ca si daca ar vrea nu ar putea intra in concediu pt ca are f mult de lucru are un program f solicitant. De aceea ma interesa daca nu o sa fiu platita o luna atunci ma va afecta la indemnizatie? Avand in vedere ca trebuie sa ai 12 luni lucrate, iar in conditiile mentionate mai sus la mine ar fi doar 11, pt ca o luna nu ar fi cotizata. Daca ma reintorc la munca si ma primeste sefa atunci de ce acte as avea nevoie?pe langa cerere de reintoarcere la lucru, cerere prin care instiintez angajatorul de starea de graviditate, adeverinta de la medicul ginecolog? Va multumesc mult pentru raspunsul de mai sus.
1. In momentul in care reluati activitatea indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. - Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Cu aceeasi data a reluarii activitatii prezentati certificat pentru concediul de maternitate.

3. Cand doriti sa intrati in concediu crestere copil (CCC2) procedati asa cum ati procedat si pentru CCC1.

4. - Deoarece veti naste dupa ce se termina CCC1 indemnizatia pentru CCC2 se va calcula ca 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Deoarece in cele 12 luni intra si perioada de CCC1, cu indemnizatia aferenta, este posibil ca indemnizatia pentru CCC2 sa fie mai mica decat indemnizatia pentru CCC1.
Va multumesc pentru raspuns. Va doresc o zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insarcinata in timpul concediului de crestere copil Cristina_Alex Cristina_Alex Daca actualul concediu de crestere copil se termina pe 13 decembrie (atunci ar trebui sa ma intorc la munca) si urmeaza sa nasc al doilea copil pe 30 ianuarie, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil soricanicoleta soricanicoleta o persoana se afla in concediu de crestere copil pana in luna mai 2014 dar este insarcinata a doua oara . cum este mai bine sa inceapa activitatea mai repede ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil adelynna5 adelynna5 Buna ziua,am o nelamurire,imi spune si mie cineva daca eu am un copil,timp de 2ani am beneficiat de aceasta indemnizatie,intre timp sant iarasi insarcinata cu ... (vezi toată discuția)