avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Impozit pentru ong
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Impozit pentru ong

Buna ziua!

Am infiintat de curand o asociatie de tip ONG.
Cand am mers sa scot CIF ul doamna de la administratia finantelor publice unde suntem arondati mi-a dat sa completez declaratia 010.
Am completat unde am stiu dupa care i-am dat spre verificare. S-a uitat peste ea si mi-a spus ca este in regula. In 2 ore mi-a eliberat CIF ul.

In momentul de fata contabila ma intreaba daca platim impozit pe profit sau pe venit. Raspuns pe care nu am stiut sa il dau dar i-am trimis declaratia 010 unde nu este bifat nimic.
Am intrat pe ministerul finantelor sa verific daca totul este in regula si intradevar pentru ong ul meu apar ca nu platesc nici un fel de impozit.

Este posibil asa ceva, in conditiile in care noi vom incasa taxe, cotizatii, vom avea profit din eventualele proiecte castigate, vom avea salarii si alte surse de venit pentru asociatie?!

Sau trebuie sa depun din nou declaratia 010 si sa bifez categoria de impozare?
Trebuie sa schimb si cif ul?

Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:17, 3 Aprilie 2013
Ong-urile sunt incluse la platitori de impozit pe profit.Dar pentru o seama de venituri sunt si scutite de impozit.
Pentru dumneavoastra puteti sa cititi ce prevede codul fiscal la art.15 la adresa: [ link extern ]

In general, veniturile din cereri de finantare pentru diferite activitati nu se impoziteaza.
Pentru inceput nu trebuie sa depuneti o noua declaratie 010 pentru a aduce modificari la vectorul fiscal.
Schimbari vor apare cand veti avea salariati cu contract de munca.
Va multumesc!

Raspunsul celor de la finante a fost urmatorul:
"daca aveti activitati comerciale ce depasesc valoare de 15.000 de euro atunci intrati in categoria celor ce vor platii impozitul de 3% si abia atunci trebuie sa reveniti cu modificari.
Pana atunci tot ce se va depune, daca nu vor exista angajati, este bilantul anual. Mai exact dumneavoastra in 2014 depuneti bilantul pentru 2013"

Asta a fost raspunsul directorului finantelor unde este repartizat ONG ul meu...

Un raspuns aberant cel care spuneti ca l-au dat Finantele. Pentru venituri din activitati economice ( ca numai raportat la acestea se pune problema impozitarii, nu si la cele din activitatea non-profit adica cotizatii, donatii, sponsorizari, 2%, legate....) impozitul poate fi numai impozit pe profit, nu impozit pe venitul microintreprinderilor ( ala cu 3% din incasari), si scutirea de impozitare pe profit opereaza pana la un plafon care insa are o dubla conditie, nu doar limita de 15.000 EUR pe an, ci si ca suma neimpozabila sa nu depaseasca 10% din veniturile neimpozabile.... Prin urmare daca un ONG intr-un an a incasat 10.000 EUR din activitati economice dar zero venituri de tip non-profit, va fi impozitat cu 16% pe tot venitul net din activitatea economica ( 10.000 EUR minus eventualele cheltuieli deductibile)... Pe cand daca avea de ex. 100.000 EUR venituri din sponsorizari, donatii etc. nu se punea problema de impozit pe profit desi a incasat 10.000 EUR din activitati economice...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitatea unui ong, de azil de bătrâni. SP1DEC SP1DEC Buna ziua, In ceea ce priveste activitatea unui ONG, de azil de batrani, este sau nu platitor de impozit pe profit si TVA pe partea de incasari de la ... (vezi toată discuția)
Venituri la un club sportiv nonprofit adrieanrotaru adrieanrotaru VENITURILE LA UN CLUB SPORTIV CU CIF CU HOTARIRE JUDECATOREASCA (NON PROFIT),POT FI :DIN ;SPONSORIZARI,DONATI,ORGANIZARI DE COMPETITI SPORTIVE,DIVERSE LUCRARI ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit ong rakula14 rakula14 In cazul in care veniturile din activ economice sunt mai mici de 15 000 eur, ONG-ul este scutit de la plata impoz pe profit indiferent de valoarea veniturilor ... (vezi toată discuția)