avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacerea disciplinara a cim
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacerea disciplinara a cim

Buna ziua. Daca un salariat a savarsit abateri disciplinare in mod repetat, consum de bauturi alcoolice in timpul programului, scandal, lovirea unei colege, etc, s-a facut referat, cercetare disciplinara dar inainte cu o zi de emiterea deciziei , intra in concediu medical. Ce fac in aceasta situatie? Cum si cand inceteaza CIM? Dar in situatia in care isi face cerere de lichidare incepand cu 12.04.2013 si in data de 10.04.2013 intra in concediu medical? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 3 Aprilie 2013
,In cazul suspendarii cim (pentru incapacitate de munca in cazul dv)se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea,modificarea,executarea sau incetarea cim, exceptie fiind doar incetarea de drept a cim.9situatie care nu face obiectul cauzei dv)Prin urmare,decizia de desfacere a cim pentru abateri diciplinare va fi emisa dupa incetarea suspendarii ,respectiv la revenirea din concediu medical.La fel, concediul mredical luat inainte de incetarea contractului (care nu este una de drept) va duce la suspendarea termenului de incetare a cim..
Sa speram ca ati facut uz de prevederile din Codul muncii Art. 52 (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;

Apoi la art. 52 alin. (4) În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea sa de salariat.

Dreptul la concediu medical pt incapacitate temporara de munca, este un drept care deriva din calitatea de salariat in baza contract de munca..

Inteleg eu din aceste prevederi ca pot emite o decizie de sanctionare disciplinara daca am efectuat o cercetare disciplinara prealabila conf art. 251 din cod muncii si am suspendat si contractul de munca pe durata cercetarii disciplinare.

Se pare ca in acest context putem emite decizia de aplicare a sanctiunii disciplinare.

Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.

Nu ramane decat sa comunicam decizia prin scrisoare recomandata.

Eu cam asa vad lucrurile, poate mi-a scapat ceva ....?!
@ ancabanciu

1. In prima situatie, c.i.m. va inceta dupa expirarea concediului medical .. potrivit art.49 alin.6 C.mun., in cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

2. Ce inseamna cerere de lichidare ? ... altfel spus, cum a solicitat incetarea contractului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data incetare cim ContSters147006 ContSters147006 Ne aflam in urmatoarea situatie: un salariat a intervenit cu CM din ziua incetarii CIM. Am modificat data de incetare cu ultima zi a CM dar vine cu un alt CM ... (vezi toată discuția)
Termene de prescriptie desfacere cim postasul postasul Intr-un caz a fost emisa o decisie de santiune disciplinara, de catre angajator,dar care nu a fost semnata de catre salariat deoarece acesta ... (vezi toată discuția)
Suspendare si incetare cim elam elam Buna ziua! Va rog ajutati-ma in urmatoarea problema: - am un salariat , angajat cu cim care ii expira pe data de 14.04.2013, contract care nu va mai fi ... (vezi toată discuția)