avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilite pensie de intretinere- la pronuntare, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilite pensie de intretinere- la pronuntare, creditorul va avea 26 de ani

In cazul unui proces pentru pensie alimentara,iar beneficiarul a implinit varsta de 26 de ani,el fiind student, si a depus cererea inainte cu 6 luni de a implini varsta prevazuta de Codul Civil, este in curs de judecare in ceea ce priveste pensia pe care trebuie sa o primeasca. Intrebarea mea ar fi, la finalul procesului,dupa ce se stabileste suma lunara care ar reveni beneficiarului,acesta va primi lunar sau retroactiv toata suma pe acea perioada de 6 luni.?
Cel mai recent răspuns: dumutaadrianred , utilizator 23:38, 9 Mai 2013
Utilizatorul nu a scris in mesaj ca a cerut retroactiv, intrebarea a fost clara - daca se va plati suma datorata lunar sau toata odata.
As raspunde ca toata odata ca fiind pensie restanta.
Pensia de intretinere restanta va fi platita.

dar toata odata? sau tot in "rate" lunare? Mi-ar placea sa beneficiez de art.532 alin 2 , dar daca este posibil. Pot cere instantei sa tina cont de acest art. dar as fi mirat sa il accepte. Daca stiti o idee, ori o indrumare, as fi recunoscator. O alta problema sunt cheltuielile de judecata. Eu am cerut sa fie suportate de parinte , iar el zice ca nu este de acord cu acest lucru. Iar calculul se face pe baza salarului, dar el are inca un copil, iar atunci se imparte la.....? Va multumesc si astept raspunsurile cu interes,pentru ca in data de 17 aprilie am proces.
Va fi scadenta toata suma datorata, insa o va plati in rate daca nu o va avea sau nu va vrea s-o dea pe toata intr-i singura transa, i se va pune poprire pe 1/3 din salariu.
Pensia ce se va stabili va fi de max 16.5% din venitul net.
Ce cheltuieli de judecata aveti ? Taxa de timbru pt pensie nu se plateste, ati platit avocat ?
Se poate sa castigati si cheltuieli de judecata daca le puteti justifica si castigati procesul.
In ce priveste art 532, ce anume v-a impiedicat sa cereti pensie daca aveati dreptul la ea ? Oricum ar fi, trebuia sa cereti de la inceput si din urma.
dumutaadrianred a scris:

dar toata odata? sau tot in "rate" lunare? Mi-ar placea sa beneficiez de art.532 alin 2 , dar daca este posibil. Pot cere instantei sa tina cont de acest art. dar as fi mirat sa il accepte. Daca stiti o idee, ori o indrumare, as fi recunoscator.

Oricine face o cerere in fata instantei trebuie sa o devodeasca. Pentru a beneficia de aprevederile art. 532 alin 2, va trebui sa dovediti ca tatal a fost cel care v-a impiedicat pana acum sa introduceti cererea de chemare in judecata. In alta ordine de idei, dv puteti cere in instanta si luna de pe cer, problema e sa dovediti ca aveti vreun drept asupra ei.

O alta problema sunt cheltuielile de judecata. Eu am cerut sa fie suportate de parinte , iar el zice ca nu este de acord cu acest lucru. Iar calculul se face pe baza salarului, dar el are inca un copil, iar atunci se imparte la.....? Va multumesc si astept raspunsurile cu interes,pentru ca in data de 17 aprilie am proces.

1. Cheltuielile de judecat trebuiesc si ele dovedite.
2. Si chiar daca aveti costuri legate de proces si le dovediti, daca tatal dv este de aocord cu plata pensiei alimentare, nu poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata.
3. Pensia de intretinere se va stabili in functie de nr. de copii. Avand in vedere ca mai aventi un frate/sora, cuantumul pensiei va fi diferit, in functie de cel de-al doilea copil. Daca acesta este minor sau major si isi continua studiile, suma pe care instanta o va aocrda ca pensie alimentara pentru dv nu poate de pasi 1/6 din veniturile tatalui. Daca fratele/sora dv este major si nu isi continua studiile, veti primi pana la 1/4 din veniturile tatalui.
4. Nu veti primi toata suma odata, ci in transe lunare. Legea prevede ca retinerile salariale, nu pot depasi 1/2 din venitul debitorului.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Claudeprofa Claudeprofa Avem o situatie: parintii sunt despartiti, nu divortati. Copilul minor sta la mama. Tatal nu participa cu bani la cresterea copilului. Daca se va incepe o ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca privind pensia de intretinere DeaconeasaA DeaconeasaA Buna ziua! M-am judecat cu tatal copilului meu cu care nu sunt impreuna,pentru custodia si pensia de intretinere a minorului,proces ce s-a incheiat cu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara KME KME La data de 07.05. 2012 am avut primul si ultimul termen de judecata din procesul de divort cu copil. Inca din luna mai am inceput sa platesc lunar pensia ... (vezi toată discuția)