avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata penalitatilor impuse de asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata penalitatilor impuse de asociatia de locatari

Buna ziua

Asociatia de proprietate are dreptul sa inpuna penalitati proprii daca in hotararea generala a membrilor nu sa discutat asa ceva ?
mai mult pun penalitati la penalitatile furnizorilor de utilitati
este legala functionarea asociatiei de proprietari doar cu presedinte si

admnistrator,,fara cenzori sau alte persoane care sa verifice corectitudinea actelor ?
Se poate face plangere la parchet privind incalacarea legi ?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: popem , utilizator 12:39, 5 Aprilie 2013
Iata ce prevede legea 230/2007 cu privire la sistemul propriu de penalizari:
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Iar HG 1588/2007 precizeaza inca odata:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări al asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Asadar atat conform legii cat si normelor de aplicare, sistemul propriu de penalizari se stabileste de comitetul executiv si nu de adunarea generala.
Nicaieri in lege si in normele de aplicare nu se prevede ca sistemul propriu de penalizari sa fie hoatarat in adunarea generala.

Tot conform legislatiei (art. 25 din HG 1588/2007), daca asociatia nu a adopatat un sistem propriu de penalizari, penalizarile facturate de terţii asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen.
Asadar nu se aplica si una si alta, adica sistemul propriu in acelasi timp cu repartizarea penalizarilor aplicate de furnizori.

Bun . Dar in situatia in care eu ma aflu in litigiu cu asociatia de proprietari care ma chemat in instanta pentru un debit , eu recunoscand doar partial datoria , iar instanta a hotarat sa se efectueze o expertiza financiar -contabila plata expertului fiind suportata de catre ascociatie iar asociatia refuza plata expertului , care in continuare percepe penalitati datoria crescand semnificativ , se face un an luna viitoare si procesul se va perima , datoria plus penalitatile cresc , ce pot face pentru ca ma simt inselat la plata regiei .
dupa perimarea datoriei ce se va intampla daca eu nu voi plati debitul care am fost dat in judecata ?

multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari anterioare infiintarii asociatiei de proprietari axlb axlb Buna ziua, Am o intrebare: este legala aplicarea penalitatilor de intarziere pentru restante anterioare infiintarii asociatiei de proprietari, implicit a ... (vezi toată discuția)
Repartizare penalizari radet..cum se face? andreiadmin andreiadmin va rog daca se poate sa imi raspundeti cum se face repartizarea penalizarilor aplicate asociatiei de terti..de RADET de ex.se repartizeaza numai celor care au ... (vezi toată discuția)
Legat de penalizari gtxandrei gtxandrei 1. Penalizarile in cadrul asociatiei se pot aplica fara intocmirea unui document oficial scos de catre asociatia de proprietari? 2. Administratorul aplica ... (vezi toată discuția)