Activez ca PFA.In anul 2009 am depasit plafonul de 119,000 pentru a ma declara platitor de tva cu 300 lei.Pur si simplu am adunat gresit,fara nici o intentie.Am inteles de la fisc ca e dezastru.Imi retine cota de tva,chiar daca nu am incasat-o,de la acea data pana in prezent.Pentru 300 de lei intru complet in faliment!Ce pot face?
Stiu ca prin 2010-2011 a fost un scandal cu o serie de artisti si scriitori care depasisera acest plafon dar nu se declarasera la fisc si li se imputase sume enorme.Cum s-a rezolvat problema ca stiu ca pana la urma nu au platit.
Va multumesc.
Sper sa ajung la intelegere cu firmele platitoare de tva si cu care sunt in marea majoritate in relatii fb de colaborare de multi ani si cu care sunt si in relatii de prietenie.
Onorarilie pentru efectuarea expertizlor judiciare le incasez prin biroul de expertize(in contul careia se depun onorariile de catre cei care se judeca) si nu au TVA.
Eu dau factura la biroul de expertize,iar biroul imi varsa banii in cont sau imi face ordin de incasare de la CEC.In ambele cazuri se retine 10% cota M Justitiei(bani luati DEGEABA),iar in cazul in care ridic banii prin ordin de plata imi retine si un impozit anticipat(retinere la sursa) de 10%.
Deci fiscul nu poate sa-mi retina tva pentru aceste sume.
Maine m-au chemat sa discutam.Probabil ca sa-mi aduca la cunostinta verdictul,dar cum buna credinta nu-i da afara din casa,nu cred sa manifeste clementa ptr.310 lei cu cat am depasit plafonul.
Am o varianta,va mai tin la curent.
Multumesc.
la aceste sume incasate se poate aplica tva asupra bazei de impozitare sau prin procedeul sutei marite.
totul depinde de cum este stipulat in hotararea judecatoreasca prin care se fixeaza onorariul expertului.
de exemplu daca instanta fixeaza un onorariu final de 700 lei, tva de plata va fi 700 x 24/124 = 135,48 lei, in loc de 700 x 24% = 168 lei
in cazul sumelor fixate de instante, prin natura operatiunii, pretul include si tva.
am incurcat-o!pentru 310 lei,platesc de-mi sar capacele.bine,mai am varianta in instanta(nu ma pronunt).Am avut o chitanta de 400 lei pe care am inregistrat-o in registru,dar de fapt nu o incasasem,pentru ca beneficiarul nu avea bani cand i-am dat lucrarea,a promis ca ii va aduce,eu nu i-am dat primul exemplar,a trecut anul si am pierdut din vedere sa anulez chitanta si inregistrarea din registru.Asta se intampla in 2009.Anii au trecut,eu pusesem bine chitanta,dar am uitat de ea.
In timpul controlului,mi s-a spus ca pe anul 2009 am depasit plafonul cu 310 lei,le-am spus faza cu chitanta,i-am rugat sa ma lase sa o caut,a doua zi mai spre seara am gasit-o,m-am dus dimineata sa le-o arat si sa o scada din incasari,dar ei deja facusera toate calculele-tva,penalitati,dobanzi si alte chestii,ca nu se mai poate face nimic si sa fac contestatie,care bineinteles ca nu se va rezolva favorabil mie si atunci voi apela la justitie.Un avocat bun gaseste el o motivatie incat sa anulez totul.SPER.
cu un contabil am studiat din CF chestia cu recuperarea TVA-ului.
ce nu ne-am lamurit:daca emit factura pentru recuperare,firma care imi va returna TVA-ul trebuie sa-si faca ceva modificari din urma in contabilitatea sa?Pentru ca daca trebuie,atunci vor fi foarte reticenti in a ma ajuta sa recuperez ceva din bani.
Ce nu inteleg?Daca am incasat o factura cu suma fixa de ... lei,de ce trebuie sa dau statului tva-ul peste aceasta suma si nu ii dau din ce am incasat?Cred ca NU mi se poate lua ceva ce nu am incasat,pentru ca returnarea tva-ului NU este o amenda,ci o cota pe care trebuia sa o dau statului din ce am incasat.Logic.Nu stiu cum au calculat la mine,dar mi se pare pertinenta logica mea si daca o fi nevoie,ma voi judeca si pe acest aspect(daca nu anulez raportul de inspectie).
Daca nu se impun oaresce modificari in contabilitate,atunci voi gasi intelegere la marea majoritate sa recuperez taxa,altfel e cam greu.Plus o serie de beneficiari nici nu-i mai stiu sau sunt din alte localitati sau nu mai exista.
Si inca o nelamurire: din ce moment trebuie sa incep sa returnez tva-ul?Trebuie sa ii dau pe toti o data?in cit timp? se poate face o negociere?care e procedura?
va multumesc pentru lamuririle primite si viitoare,scuze pentru insistenta,dar cred ca si ptr.dvs. este o noutate.Pentru 310 lei sa te bage in pamant?Ar merita cazul mediatizat?