avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - legile carei tari?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - legile carei tari?

Buna ziua!
Cazul cand o persoana care a trait in alta tara (UE) moare: este adevarat ca cei apropiati pot alege intre legislatia acelei tari sau a Romaniei, pentru a se face succesiunea? Persoana are dubla cetatenie.
Va multumesc foarte mult!
Va multumesc pentru raspunsuri, insa tot raman cu semne de intrebare.
Daca are doar cetatenie romana si are rezidenta in alt stat, art. 2633 spune in mod expres ca se aplica legea respectivei tari. In schimb art. 954 (3) arata ca indiferent de cazuri, mostenirea se deschide la un notar din Romania (in ordinea stabilita). Nu stiu, poate odata cu experienta mi se va limpezi si aceasta problema... Mii de multumiri!
Daca are cetatenia romana si resedinta in alt stat, notarul public competent este cel din raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu , adica in Romania.
Nu este nicio contradictie intre cele doua articole....asa cum am mai spus...sunt kestii de nuanta....
Joha a scris:

Daca are cetatenia romana si resedinta in alt stat, notarul public competent este cel din raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu , adica in Romania.

Art. 2633. Mostenirea este supusa legii statului pe teritoriul caruia defunctul a avut, la data mortii, resedinta obisnuita.

Deci conform acestuia, in situatia exemplificata de dvs. mai sus notarul din Romania nu are competenta... O sa mai cercetez si voi mai intreba si alte persoane.
Sincer....nu stiu ce ati inteles si ce nu.....eu am tot exemplificat....dar....uneori ne pierdem in detalii si incurcaturi de prisos si incur cam si userul initial....poate ar trebui sa ma cititi odata toate raspunsurile...zic...
In fine.....sper ca Adminul sa nu mai stearga acest msg! Multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - cum sa procedez in acest caz? Antoba Antoba Buna ziua, Tatal meu a decedat in februarie anul acesta. Era plecat definitiv din tara in 1976 si stabilit actualmente in SUA cu cetatenie americana. In ... (vezi toată discuția)
Succesiune minori fara cetatenie romana gabzol gabzol Buna ziua, Cumnata mea traieste in Ungaria avand 2 fete gemene de 14 ani, cumnatul a decedat in urma cu 3 ani, avand ultimul domiciliu in Budapesta. ... (vezi toată discuția)
Mostenire Haan D. Aniko Haan D. Aniko Un cetaten olandez si sotia au construit o casa in urma cu 25 ani in Romania. Casa este pe numele lor iar terenul pe numele unei cetatean român. Domnul a ... (vezi toată discuția)