avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Scandal Filmari Videoclip! Ajutor!
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Scandal Filmari Videoclip! Ajutor!

Bun deci am o problema care suna cam asa:

Am filmat impreuna cu ai mei colegi un videoclip la piesa "E... - L....". Cantareata E. este reprezentata de casa de productie T..... Nu s-a semnat nici un contract cu cei de la T.
Cei de la T. au tinut neaparat sa se implice in organizarea acestui videoclip, au si cerut o parte din materiale ca sa se asigure ca va iesi bine clipul, materiale pe care le-am copiat la ei in imac doar pentru vizionare.
La momentul respectiv le-a placut foarte mult majoritatea cadrelor iar unele nu. Noi ne-am apucat de munca in functie de preferintele lor si am muncit zi si noapte timp de o luna de zile. Cei de la T. si-au dat seama mai tarziu ca nu le place cum i-au promovat imaginea lui E. (haine, locatii, etc.) si au renuntat la toata munca realizata de noi cu greu.
Mai tarziu ei fara sa ne anunte nimic au lansat alt clip realizat de A. C. in care au folosit unele filmari realizate de noi fara nici macar sa ne anunte sau sa ne intrebe. Pe langa asta nici macar nu au mentionat undeva ca videoclipul lor nou contine si cadre facute de noi.
Noi aveam incarcat pe canalul nostru de youtube de vreo luna de zile primul videoclip realizat de noi si acum mai nou primesc mesaj de la E. care suna asa: "Conform legii nu aveti aprobarea mea si nici a casei de productie sa-mi folositi imaginea in nici un fel, daca astazi pana in ora 16 nu dati clipul jos veti suporta rigorile legii." Dar ea a fost perfect constienta ca este filmata si ca se va realiza un videoclip care va fi folosit in scopul informarii publice. Si legea spune cam asa: Dreptul la propria imagine: (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfătisării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispozitiile art. 75 rămân aplicabile. Dar avand in vedere ca noi am avut toate drepturile la momentul respectiv sa o filmam legea mai zice asa: Prezumtia de consimtământ: Când însusi cel la care se referă o informatie sau un material le pune la dispozitia unei persoane fizice ori persoane juridice despre care a re cunostintă că îsi desfăsoară activitatea în domeniul informării publicului, consimtământul pentru utilizarea acestora este prezumat, nefiind necesar un acord scris.
Deci in alte cuvinte exact cum am zis mai devreme ea a fost perfect cosntienta si de acord sa fie filmata.
Bun, acum doresc si eu sa stiu ce e de facut din punct de vedere legal in cazul acesta? Tinand cont ca toata munca noastra este pentru a ne face cunoscuti. Sa aruncam la gunoi munca de o luna de zile sau sa facem publica munca noastra? Cum este legal? Si sa nu uitam au folosit cadre realizate de noi in noul videoclip fara a mentiona macar la descriere acest lucru. Astept comentarii!
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2013
Laura Ciobeica, moderator
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 10:48, 8 Aprilie 2013
un raspuns necesita studierea situatiei de fapt in detaliu si probele de care dispuneti. Totodata un raspuns juridic pe forum nu se poate da.

va sfatuiesc sa consultati un avocat specializat in dr. de autor pe media.

in linii mari trebuie vazut in ce masura dvs puteti dovedi ca ati avut dr. de a o filma pe E si de a face publica filmarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la imagine AndreiEmil AndreiEmil Un persoana a pus pe internet un filmulet cu persoana mea, acel filmulet fiind negativ si care nu imi face placere, mai ales ca dupa vizionarea lui am primit ... (vezi toată discuția)
Activitatea de youtuber si aparitia fetelor strainilor in videoclipurile mele petebz petebz pentru urmatorul scenariu am nevoie de acte? ... eu ies in strada si in videoclipul filmat de mine personajul principal sunt eu si diferiti oameni (straini) ... (vezi toată discuția)
Am incalcat vreo regula daca am postat o inregistrare intr-o scoala unde se interzice filmarea? nu am specificat unde care scoala. ContSters230095 ContSters230095 Bine v-am gasit, am o oarecare nelamurire si doresc cateva pareri, daca sunteti dispusi, desigur. Daca postezi un anumit videoclip pe un SITE PUBLIC, dintr-o ... (vezi toată discuția)