avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Doi proprietari nu vor sa plateasca consumul pausal ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Doi proprietari nu vor sa plateasca consumul pausal calculat de Techem

Buna seara,

avem doi proprietari in bloc care nu au fost acasa in ziua cand cei de la Techem au venit sa citeasca repartitoarele si bineinteles au fost trecuti cu consum pausal.
Au venit sa plateasca cotele de intretinere, fara valoarea caldurii, motivand ca ei nu platesc pentru ceva ce nu au utilizat. Dupa cum stiti poate, asociatia de propietari plateste inainte factura de la RADET pentru caldura si cea de la TECHEM pentru citire, iar repartizarea caldurii este facuta de TECHEM, nu de asociatie. Le-am explicat ca acest conflict il rezolva cu TECHEM-ul nu cu asociatia, sa le ceara in scris sa vina din nou sa citeasca ca sa regleze luna viitoare, ca ei sunt obligati sa plateasca acea suma catre asociatie, suma care se va regla, luna viitoare cand repartizarea va fi pt ap lor 0 sau pe minus dar ei au inteles altceva.Acum au trimis o adresa catre asociatie, sa le explicam de ce am refuzat sa incasam partial valoarea intretinerii si sa le prezentam temeiul legal.
In momentul in care le-am explicat toate cele de mai sus, ce au de facut si ca in final tot va trebui platita valoarea caldurii din lista, au spus ca "atunci nu mai platesc nimic".

Va rog sa ma ajutati, sa-mi spuneti daca ar exista un art intr-o lege unde noi asociatia putem sa obligam proprietarul sa plateasca integral sau daca aveti idee de o alta metoda de a explica.

Multumesc
@piticot20
Ca administrator si casier si orice ati fi in acea asociatie pe o pozitie de conducere-administratie trebuie sa incasati si sumele partiale pe care locatarii vi le platesc, din mai multe motive:
- veti avea bani mai multi pentru plata facturilor;
- aveti in vedere ca oamenii nu au la dispozitie intotdeauna suma intreaga pentru plata intretinerii;
- aveti dreptul sa penalizati, dupa regulile stiute, sumele ramase in restanta;
- si foarte important, evitati discutii lipsite de sens cu locatarii.

Nu stiu daca ei au dreptate, se va vedea la citirea urmatoare a repartitoarelor, se va regla atunci in calculul facut de firma, lor li se va putea arata pe fisa de calcul ca li s-a regularizat consumul si deci ca au mai putin la plata caldurii decat au consumat in mod real sau, daca nu au consumat in continuare deloc, ca au in baza de date a firmei unitati de consum in contul lor pe care le vor putea utiliza fara sa le mai plateasca cand vor consuma in viitor caldura.

Si sa stiti ca daca ei va reclama pe undeva, nu stiu pe unde, veti pierde si veti ramane pe cap si cu niste locatari potential pusi pe scandal oricand si pentru mai nimic.
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
elga50, moderator
Sesizez aici doua aspecte:
Incep cu al doi-lea, pe care cosider ca raspunsul este clar: trebuie sa acceptati parti partiale, oricat de mici ar fi acestea. Asa procedam si noi, am mai discutat pe forum si am ajuns la aceeasi concluzie.
Cu privire la celalalt punct, eu cred ca s-a starnit o furtuna intr-un pahar cu apa. Bun, cei doi nu au fost acasa cand s-a facut lecturarea de catre Techem... Eu lucrez cu aceasta firma si chiar daca as fi fost in aceasta situatie, de obicei se face un consum estimat (ai la dispozitie un istoric al consumurilor si chiar daca sa zicem rezulta niste costuri aiuristice, ai un bun motiv de justificare). In al doi-lea rand, proprietarii sau chiar administratorul puteau sa faca ei lecturarea imediat, nu stiu, la o zi, doua, trei - nu conteaza si comunicati firmei consumul de unitati. deci chiar daca se intocmise listele de repartizari, putei sa discuti pe o baza cat mai apropiata de adevar: repartizare estimata este apropiata de consumul real, este mai mare sau mai mica, astfel ca discutia ulterioara era mult mai simpla. Cred ca m-ati inteles...

Este adevarat, asemenea probleme am avut si noi, insa la nivelul asociatiei noastre s-au stabilit clar procedurile cu privire la astfel de intamplari., in cazul in care nu s-a putut efectua lecturarea repartitoarelor (clasice) si firma este nevoita sa intocmeasca repatizarea costurilor cu incalzirea.
Pe de alta parte, iata avantajele repartitoarelor / apometrelor cu lecturare prin radio: nu conteaza daca esti acasa, lecturarea se face in acelasi timp la toata lumea, simplu si comod!
Asociatia incaseaza orice suma si nu neaparat intreaga suma afisata de plata. Ganduti-va ca toate facturile catre furnizori se pot plati partial, esalonat, in avans s.a.m.d.
De ce asociatia ar face exceptie?
Numai la magazin platesti tot ce ai in cos la iesire dar si-acolo poti plati esalonat ori la anumite termene daca ai o conventie, un contract, un cont, un card...
Iar in asociatie toti proprietarii sunt intr-un permanent contract cu asociatia, cu furnizori, cu angajatii, asa ca oamenii pot plati sume partiale, esalonate, in avans...
Diferentele, restantele se pot penaliza conform sistemului propriu de penalizari dar in cazul expus nu se pune problema de penalizare pentru ca luna urmatoare se face regularizarea iar pe lista de plata viitoare va apare suma corecta de plata la agentul termic cumulat pe cele doua luni si fara penalizari pentru ca fiecare proprietar poate plati in interiorul celor 50 de zile fara penalizari. Iar lista urmatoare apare peste 30 de zile adica in interiorul celor 50 de zile.
Asa ca administratorul trebuia sa incaseze sumele partiale ale celor doi proprietari si sa le spuna ca pe lista urmatoare de plata va apare suma corecta pentru ambele luni si ca vor plati atunci suma stabilita.
Iulian Manea a scris:

Sustin ca este obligatia celui desemnat de asociatie sa incaseze intretinerea ca sa primeasca banii si sa elibereze chitanta chiar daca suma este mai mica decat cea inscrisa pe lista afisata.

In caz contrar, e bine sa se ceara un inscris al refuzului care poate da dreptul exonerarii la plata penalizarilor aferente acelor sume, penalizari ce vor fi apoi imputate vinovatului, adica celui ce a refuzat incasarea.


Unde scrie sunt suntem obligati??? Vreau articol dintr-o lege daca tot sustineti asta.

Eu intotdeauna am incasat esalonat de la proprietari, am cativa proprietari care vin si platesc si de trei ori pe luna in functie de cum fac rost de bani. Repet, nu am refuzat asta niciodata, dar tocmai de asta vor sa ma acuze acesti proprietari, desi ei sunt cei care au refuzat sa mai plateasca. Nu au cu cine sa se certe de la Techem ca aia nu le mai raspund la telefon si arunca pisica la noi in curte. Ei acum sustin ca de 3 luni au repartitoarele inchise, ca au acelasi index, desi nu stiu cum au stat pana acum in casa asa desi au doi copii, destul de mici, nu pot sa cred ca poti sa stai iarna in casa cu repartitoarele inchise cu doi copii de 4 sau 5 ani, doar ca ai apartamentul izolat. Asta am aflat aseara.
Nu vad de ce trebuie noi asociatia sa rezolvam problema cu Techemul, fiecare proprietar are contract cu aceasta firma, nu asociatia, deci...este problema lor.
Nu va trebuie nici un articol de lege sa va oblige la incasarea sumelor partiale sau totale de la proprietarii asociatiei. Este logic si o spuneti chiar dumneavoastra ca faceti acest lucru de mult timp si cu multi proprietari. Acum nu ati procedat in acest fel cu cei doi care reclama. Asta este, nu ati procedat corect daca ati refuzat incasarea.
Ori poate ca nu ati refuzat ci numai ati conditionat si-atunci, da, poate aveti dreptate.
Si noi conditionam uneori. Un restantier cu 800 lei vrea sa i se elibereze chitanta pe care sa se scrie ca achita suma de 69,25 lei reprezentand cheltuieli intretinere pe luna februariei 2013. Casierul a refuzat sa scrie asa ceva pe chitanta iar omul nu a mai vrut sa platesca nimic plecand suparat si aruncand cu acuze ca este conditionat, obligat..sa plateasca restantele de acum 10 luni, ca e o hotie, ca se incalca legea s.a.m.d. Realitatea este ca nu i s-au refuzat banii ci doar modul de completare a chitantei asa cum a vrut el.

Referitor la acea firma care citeste repartitoarele si face repartizarea costurilor, cred ca asociatia are un contract cu aceasta ca doar nu a venit in bloc si-a incheit contracte individuale si-apoi a obligat asociatia sa treaca pe lista de plata. Mai revedeti un pic relatia dintre asociatie, firma si proprietari. Cred ca asociatia are pargii sa determine acea firma sa gestioneze corect situatia, sa dea explicatii...

Alte discuții în legătură

Incasarea partiala a sumei cheltuielilor lunare de catre asociatie de proprietari csillab csillab Buna ziua , as dori sa intreb daca incasarea partiala a cheltuielilor lunare trebuie acceptata de catre Asociatie ?Daca da unde este acest lucru reglementat ? ... (vezi toată discuția)
Contract reziliat cu techem Simonactin Simonactin Buna ziua, Va rog, un sfat. Asociatia de Proprietari din blocul in care locuiesc nu mai are contract de prestari servicii cu firma care citea ... (vezi toată discuția)
Inselaciune techem Dispe Dispe Buna ziua. Am primit factura din partea Techem la incalzirea pe luna noiembrie 2018 in valoare de 300lei in conditiile in care repartitoarele din apartament ... (vezi toată discuția)