avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionar in romania solicita dupa 10 ani de munca in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionar in romania solicita dupa 10 ani de munca in ue, recalcularea pensiei

Sunt pensionara in Romania din 2004. Am avut 30 de ani de munca in Romania si am mai muncit 10,5 ani in Spania. Solicit pensia in Spania fiindca m-am stabilit aici.
Cum va fi afectata pensia mea din Romania, se va recalcula vand in vedere cei 10 ani din Spania?
Cel mai recent răspuns: lungus22 , utilizator 13:45, 12 Aprilie 2013
1. - Veti primi pensie si din Romania si din Spania.
- La pensia din Spania se va lua in calcul si stagiu de cotizare din Romaia iar la pensia din Romania se va lua in calcul (la recalculare) si stagiul de cotizare din Spania.

2. - Va adresati Casei de Pensii din Romania unde completati formularul E207 - Certificat pentru cariera asiguratului - si il lasati sa se ocupe ei in continuare de formalitatile necesare.
- Acelasi lucru il faceti si la Casa de Pensii din Spania.
Va multumesc pentru raspuns si pentru informatii. Asa am procedat cand am solicitat pensia cu singura exceptie ca atat in Spania cat si in Romania
nu mi-au solicitat formularul E207. Mi-au spus ca toata documentatia va fi intocmita oficial intre CNPAS (Romania)si INSS (Spania) din Spania se va trimite in Romania un document care se cheama "Vida Laboral" iar aici in Spania mi-au cerut copie dupa Cartea de Munca din Romania si Cuponul de pensie din Romania.

Totusi mai am o intrebare: Cum va fi influentata pensia mea din Romania? Ca se recalculeaza stiu, ceea ce nu stiu este ce fel de date se iau in calcul la recalculare pentru cei 10 añi din Spania? Salariile din Romania ori salariile din Spania, nu stiu daca va fi mai mare, mai mica ori va ramane la fel cum este in acest moment. Va multumesc anticipat.



1. In cazul în care ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Spaniei si a platit contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia spaniola, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

2. Prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Spania si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndeplinieste conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-a facut în cursul carierei profesionale.
Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic va primi doua pensii, una din România, cealalta din Spania.

3. Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.

Vedeti si aceste discutii
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...
Va multumesc mult pentru informatii.
O zi buna va doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare in italia . Romica Murariu Romica Murariu Buna seara . As dori sa aflu cum trebuie sa procedez ca sa pot iesi la pensie an Italia unde continui sa lucrez de mai bine de 10 ani ,si am o vechime de 31 ... (vezi toată discuția)
Pensia in italia berilla2005 berilla2005 Mama mea este pensionara (cu pensie de urmas)in Romania din decembrie 2010.Din aprilie 2011 lucreaza cu contract ca badanta in Italia.Din ce am citit la anul ... (vezi toată discuția)
Perioada lucrata in italia oneone082 oneone082 Buna ziua..Am lucrat cativa ani in Italia cu documente in regula.Ce demersuri trebuiesc facute pentru a obtine documentele necesare la dosarul de ... (vezi toată discuția)