avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie pentru pesoane aflate in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie pentru pesoane aflate in strainatate

s dori sa stiu, pentru socrul meu, care este in spania rezident, cum poate proceda si carei autoritati trebuie sa i se adreseze, in cazul in care doreste pensionarea in spania, avand acolo o vechime sde 6 ani si fiindu-i necesari 8 ani.doreste sa ii fie luati in calcul 2 ani de vechime lucrati in romania.cum poate dovedi acesti ani?
a depus o cerere prin ambasada, dar a fost respinsa din cazuza ca cei din tara nu au dat nici un raspuns.se poate obtine o adeverinta prin procura, daca da de la ce autoritati sau e o conventie in baza careia autoriatile romane sa trimita raspunsul intr-un anumit termen?cum trebuie sa procedam?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: alessiacristina , utilizator 17:43, 28 Februarie 2010
In cazul în care a lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Spaniei si a platit contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii se depune la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul a fost supus legislaţiei acestei instituţii.

Pentru confirmarea perioadei de asigurare din România este necesar ca persoana interesata sa completeze Formularul E 207, intitulat „Certificat privind cariera asiguratului” la care se ataseaza documente care atestă perioadele de asigurare sau cele echivalente realizate pe teritoriul României (ex: copia certificata a carnetului de munca). Acest formular E207 va fi depus împreuna cu cererea pentru stabilirea dreptului la prestaţii, la instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate.
as avea o nelamurire, care este institutia abilitata de la locul de resedinta, adica institutia din spania?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul pensiei in romania pentru anii lucrati in strainatate Sziv Sziv Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea intrebare: La calculul pensiei in Romania se iau in considerare contributiile efectuate in strainatate? Daca ... (vezi toată discuția)
Pensionar in romania solicita dupa 10 ani de munca in ue, recalcularea pensiei lungus22 lungus22 Sunt pensionara in Romania din 2004. Am avut 30 de ani de munca in Romania si am mai muncit 10,5 ani in Spania. Solicit pensia in Spania fiindca m-am stabilit ... (vezi toată discuția)
Taxe salariat in strainatate Fremen Fremen Buna ziua, Sunt nou pe forum si am nevoie de sfaturi. In cazul in care ma angajez in Slovacia pe o perioada nedeterminata cu contract de munca ce se intampla ... (vezi toată discuția)