Buna ziua.
Recent am primt decizia de incetare a contractului de munca care suna cam asa :
"Incepand cu data de 23.03.2009 salariatul......... indeplinind functia de .............. la SC...... este concediat cf. art.65 din Codul muncii data la care au expirat cele 20 de zile lucratoare de preaviz acordate cf. art. 73 din codul muncii.
In raport cu dispozitiile art.67 din codul muncii d-ul............ beneficiaza de masuri active de combatere a somajului. Totodata salariatul primeste cf. art.82 din Contractul Colectiv De Munca inceheiat la nivelul societatii o compensatie de 50% din salariul lunar , acordata in afara drepturilor cuvenite la zi.
Compartimentele juridic , personal,si financiar-contabil vor aduce la indeplinire prezenta decizie"
Prima mea intrebare este legata de acest Contract Cloectiv De Munca : eu personal nu am semnat un astfel de contract colectiv nu am stiut nimic de existenta lui pana in momentul primirii acestei decizii si nici nu am primit vre-un exemplar. Am semnat doar contract individual de munca.
As vrea sa stiu daca este corect sa se uziteze de acest Contract Colectiv De munca pe care EU NU L-AM SEMNAT. Ce pot face in aceasta situatie?
A 2-a intrebare este daca pentru a beneficia de ajutorul de somaj trebuie sa depun eu dosarul sau se ocupa firma ?
Se ia in considerare prevederile CCM care sunt mai favorabile salariatului ... daca in CCM la nivel de ramura este prevazut acordarea a 2 salarii compensatorii, atunci acesta se aplica.
Cererea se formuleaza in baza articolului din CCM la nivel de ramura.
Daca nu exista CCM la nivel de ramura , se aplica CCMN - art.78 alin.1