avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale reducere impozit
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

reducere impozit

Buna ziua!!

Pot cere ajutor de stat pentru plata impozitului pe cladire deoarece este o investitie Sapard inregistrata la valoarea reala si conf.Cod fiscal art.286 ,primariile pot acorda scutire sau facilitati .Mentionez ca este vorba de o pensiune in zona turistica iar prin aceasta investitie am creat locuri de munca .Care este cadrul legal sau daca exista alta lege prin care as putea beneficia de reducere ,conf. Legii 153/2011 nu pot cere deoarece investitia s-a finalizat in 2009,sau da??
Va multumesc!!


Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 16:21, 22 Aprilie 2013
Aceste facilitati se stabilesc prin Hotarari de Consiliu Local, deci trebuie sa va interesati daca exista o astfel de hotarare.
Daca exista, mai puteti beneficia, macar doi ani, conform Codului fiscal, art 286, alin 9:
(9) Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri/taxei pe clădiri pe o perioadă de 5 ani consecutivi, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, pentru proprietarii care execută lucrări în condiţiile Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.
[ link extern ]

conform normelor metodologice:
3) Facilităţile prevăzute la art. 286 alin.(8) şi (9) din Codul fiscal pot fi acordate prin hotărâri ale consiliilor locale adoptate în cursul anului pe baza criteriilor şi procedurilor stabilite de către acestea, pentru lucrările de reabilitare energetică, astfel cum sunt prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011 , cu modificările ulterioare, precum şi pentru lucrările de creştere a calităţii arhitectural-ambientale realizate în condiţiile Legii nr. 153/2011, privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, cu modificările ulterioare.
[ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns.In cazul in care nu exista la Consiliul Local o astfel de Hotarare,pot cere ca sa fie fie dezbatut si eventual aprobat??
Puteti depune o cerere in acest sens, mentionand articolul si vedeti raspunsul lor. Dar, in cazul unei hotarari, tocmai la anul va avea aplicabilitate, se prevad in buget pana in martie, se aproba pana in toamna, iar de la inceputul anului se aplica( termenele sunt cu aproximatie).
Desigur. Veti face o cerere pe care o veti inainta si compartimentului de specialitate din cadrul primariei(facilitati fiscale) dar si comisiei de specialitate din cadrul cosiliului (buget finante)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare legea 158/11.07.2011 cojocar cojocar Buna, poate sa-mi spuna cineva ce trebuie sa faca proprietarul unui apartament care a realizat pe cheltuiala proprie reabilitarea ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit cladiri dorels dorels Buna ziua. Va rog sa imi spuneti si mie daca o cladire care detine certificat de performanta energetica conform legii nr. 372/2005, este scutita de ... (vezi toată discuția)
Contestare hcl omul70 omul70 Unde pot contesta o hotarare de consiliu local prin care sa hotarat scutirea de la plata impozitelor locale a unei persoane pe motivul ca nu are nici un ... (vezi toată discuția)