avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Scutire impozit cladiri
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Scutire impozit cladiri

Buna ziua.
Va rog sa imi spuneti si mie daca o cladire care detine certificat de performanta energetica conform legii nr. 372/2005, este scutita de impozit.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dorels , utilizator 13:49, 13 Mai 2015
DA/NU.
Conform prevederilor art. 286 (alin. 8 şi 9) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare, consiliile locale pot acorda scutiri de la plata impozitului pe clădire sau o reducere a acestuia pe o perioadă de minimum şapte ani pentru proprietarii care îşi reabilitează termic locuinţele pe cheltuială proprie. De asemenea, legea prevede că persoanele care execută lucrări de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor sunt scutite de impozitul pe casă cel puţin o perioadă de cinci ani. Consiliile locale pot aproba perioade mai lungi de timp pentru acordarea facilităţilor şi pot diminua procentul de scutire de impozit în funcţie de impactul produs asupra bugetului administraţiei locale.

Deci, depinde de Consiliul Local.
Scutirea de la plata impozitului pe casă se poate acorda, prin decizie, de catre Consiliu local, pe o perioadă de cel mult şapte ani, cu condiţia ca proprietarii să îşi reabiliteze termic locuinţele pe cheltuiala personală.

La una din ultimele şedinţe de Consiliu Local Sector 3, consilierii au aprobat o hotărâre care dă posibilitatea locatarilor care şi-au anvelopat apartamentele cu banii proprii să nu mai plătească impozit pe clădire în următorii şapte ani.
Scutirea se acordă 100%, pe o perioadă de şapte ani, proprietarilor de apartamente din blocurile de locuinţe şi a imobilelor care au efectuat lucrări de reabilitare termică pe cheltuială proprie, cu condiţia ca aceştia să facă dovada că deţin toate documentele necesare.
Pentru a fi scutiţi de plata impozitului pe clădire, proprietarii trebuie să deţină autorizaţie de construire pentru lucrările de reabilitare termică şi să obţină totodată certificat de performanţă energetică de la un auditor energetic acreditat.
Proprietarii trebuie să aibă şi un proces-verbal de recepţie a lucrării.
De aceeaşi facilitate pot beneficia şi o parte din şomerii bucureşteni şi persoanele care câştigă mai puţin de 670 lei brut pe lună.

Se pare ca exista si o decizie a consilierilor locali din Sectorul 4 care prevede că proprietarii de locuinţe reabilitate vor fi scutiţi, din 2012, de plata a 65% din impozitul pe clădire, timp de şapte ani, la fel ca şi cei care îşi refac faţadele degradate ale clădirilor.
Potrivit hotărârii Consiliului Local sector 4, de această facilitate pot beneficia numai cei care şi-au anvelopat apartamentele începând cu luna noiembrie 2011, nu şi cei care au executat astfel de lucrări înainte de adoptarea măsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Multumesc frumos.
Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare legea 158/11.07.2011 cojocar cojocar Buna, poate sa-mi spuna cineva ce trebuie sa faca proprietarul unui apartament care a realizat pe cheltuiala proprie reabilitarea ... (vezi toată discuția)
Scutiþi de plata impozitului pe locuinþã ralukdas ralukdas Bună seara Aş dori, vă rog, să mă lămuriţi într-o problemă. Anul trecut s-a izolat termic blocul în care locuiesc, costul lucrărilor fiind suportat ... (vezi toată discuția)
Anvelopare termica peugen peugen A aparut legea scutirii timp de 7 ani de impozit ptr anveloparea termica a apartamentelor? Ce acte sunt necesare? (vezi toată discuția)