avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiunea de tainuire - din ce grup infractional ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiunea de tainuire - din ce grup infractional face parte?

Buna ziua,
Va rog sa imi comunicati din ce grup face parte infractiunea de tainuire? Stiu ca din 2014 va face parte din acelasi grup ca si favorizarea infractorului, respectiv < infractiuni contra infaptuirii justitiei> , dar acum este din < infr. contra patrimoniului sau demnitatii> ?

Multumesc!
Fatima
Cel mai recent răspuns: Catalin CCAA , utilizator 16:43, 19 Decembrie 2018
Ca infracţiune distinctă, tăinuirea şi-a găsit locul în raport cu obiectul său juridic, în categoria infracţiunilor contra patrimoniului, chiar dacă bunul tăinuit nu provine dintr-o faptă prevăzută ca infracţiune patrimonială, deoarece ceea ce interesează sunt relaţiile sociale legate de obiectul material al infracţiunii, care constituie un bun patrimonial.

Infractiunea de tainuire este prevazuta de Codul penal la art. 221-la titlul III infractiuni contra patrimoniului si este definita astfel:
"Primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificarii acestuia, cunoscând ca bunul provine din savârsirea unei fapte prevazute de legea penala, daca prin aceasta s-a urmarit obtinerea, pentru sine ori pentru altul, a unui folos material, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 7 ani, fara ca sanctiunea aplicata sa poata depasi pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea din care provine bunul tainuit.
Tainuirea savârsita de sot sau de o ruda apropiata nu se pedepseste."


Eu nu stiu ce fel de Cod penal aveti dvs. dar in Codul penal actualizat 2012 asa scrie:
,,Capitolul IV
INFRACŢIUNI CONTRA DEMNITÃŢII
Art. 221
Tăinuirea
Primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificării acestuia, cunoscând că bunul provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă prin aceasta s-a urmărit obţinerea, pentru sine ori pentru altul, a unui folos material, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 7 ani, fără ca sancţiunea aplicată să poată depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea din care provine bunul tăinuit.
Tăinuirea săvârşită de soţ sau de o rudă apropiată nu se pedepseşte.

Citiţi mai mult: [ link extern ] ''.

Am lasat si sursa in care am gasit acest text. Sa inteleg ca este gresit?
Da, capitolul privind infracţiunile contra demintăţii a fost abrogat . Infracţiunea de tăinuire face parte din rândul infracţiunilor contra patrmoniului .Articolul este într-adevăr 221 cod penal. Cel mai bine este să nu vă hazardaţi să postaţi ceea ce nu cunoaşteţi, pentru că dacă vă pricepeţi la dreptul penal , ar trebui să cunoaşteţi aceste aspecte şi să anticipaţi faptul că o infracţiune sua alta face parte dintr-o anume categorie de infracţiuni, grupate în cod după sfera relaţiilor sociale vătămate .
legally_aid

Nu m-am hazardat deloc. Asa scrie acolo. Ati publicat cumva de curand vre-un Cod penal? Ne spuneti va rog cand si cum a foat abrogat acel capitol? Tare sunt curios... :D Eu cred ca altcineva s-a aventurat in ceva ce nu cunoaste. Cat despre D-nele avocate, probabil ca au dreptate. Intrebarea mea era daca este corect cum scrie acolo sau nu. Eu stiu sigur ca inainte, infractiunea de tainuire apartinea de ,,Infractiuni contra patrimoniului''. Dar s-ar parea ca nu mai este asa.
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
Gabriela Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Perchezitie si confiscare de materiale nelu33 nelu33 politia a venit cu mandat de perchezitie si a confiscat materialele neavind acte de provenienta, am dat declaratie de unde proveneau, ce risc am fiindca le-au ... (vezi toată discuția)
Tainuirea in paguba patrimoniului calin felicia calin felicia In noul cod penal 2010 ce articol de lege se refera la tanuirea unei fraude in paguba patrimoniului? (vezi toată discuția)
Va rog ajutatima corina1990 corina1990 buna ziua numele meu este corina ,si am lucrat pe timp de var la un bar de la noi din comuna ,mam anagajat in 10 mai si acum cand am plecat am aflat ca nu ... (vezi toată discuția)