avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract reziliat?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract reziliat?

Va rog sa ma ajutati cu o solutie pentru urmatoarea speta:
Intr-un contract de vanzare-cumparare comerciala cu executare succesiva nu s-a stipulat nicio clauza referitoare la rezilierea sa. Dupa ce cumparatorul, desi a achizitionat marfa in mod repetat, nu a achitat facturile, continuand sa solicite marfa, vanzatorul a transmis acestuia o notificare de reziliere invocand neindeplinirea obligatiilor de plata. Cumparatorul a raspuns atragand atentia asupra i legalitatii rezilierii. Vanzatorul, in replica, a transmis o noua adresa prin care, invocand contractul, solicita cumparatorului indeplinirea obligatiilor, invederandu-i totodata ca, in caz contrar, este indreptatit sa solicite rezilierea contractului (practic, a facut abstractie de notificarea de reziliere transmisa initial).
Credeti ca aceasta a doua adresa a vanzatorului poate echivala cu renuntarea la decizia de reziliere comunicata initial, astfel incat contractul sa fie considerat in vigoare? Ar putea cumparatorul sa aiba castig de cauza intr-o actiune in pretentii intemeiata pe 1020-1021 c.civ, prin care solicita daune pt rezilierea contractului de catre vanzator?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tiv , utilizator 17:49, 26 Februarie 2009
Am trecut de etapa concilierii prealabile; deja litigiul este in fata instantei.

Problema o reprezinta acele doua scrisori succesive expediate de vanzator:
S1 - "pt. ca nu ai platit,reziliez contractul incepand de maine"
S2 - "plateste in 2 zile, iar daca nu, vezi ca as putea sa solicit rezilierea contractului"

Cumparatorul a initiat litigiul cerand daune pt ca prin rezilierea ilegala ce rezulta din S1 a suferit anumite prejudicii.

Vanzatorul se prevaleaza de S2 aratand ca respectivul contract nu este reziliat, deoarece din continutul S2 rezulta ca si-a reconsiderat decizia din S1 (desi nu expres).

In acelasi timp, cumparatorul nu a mai solicitat marfa chiar anterior S1 si nu exista dovezi ca vanzatorul ar fi refuzat vreo livrare.

Cine are (mai multe) sanse?
Buna ziua,
daca cumparatorul a semnat de primire facturile si nu le-a platit atunci el e vinovat vanzatorul observand ca cumparatorul e de rea credinta nu a mai dorit sa i livreze bunurile fara sa obtina plata acestiora.
Eu cred ca vanzatorul are sanse de castig, deoarece acesta si-a indeplinit obligatiile contractuale livrand marfa la termen, si asteptand plata bunurilor livrate, plata car enu a avut loc.
Succes !!!
Da, numai ca vanzatorul a reziliat contractul (prin S1, asa cum am aratat mai sus), in conditiile in care in contract nu exista niciun pact comisoriu. De asta l-a dat in judecata cumparatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere evacuare chirias pentru neplata chiriei adriannn adriannn Buna ziua. Daca printr-o actiune in evacuare a chiriasului solicit numai evacuarea acestuia nu si plata facturilor restante, atunci taxa de timbru este de 10 ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu achitare partiala uditza uditza Am un apartament de vanzare, iar cumparatorul nu are toti banii acum si nu poate nici sa isi ia un credit. Se poate face un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neexecutare? aartist aartist Buna ziua, Am incheiat un contract vanzare-cumparare marfa cu urmatoarele clauze: - termen de livrare 20 de zile de la semnarea contractului; - termen de ... (vezi toată discuția)