Va rog sa ma ajutati cu o solutie pentru urmatoarea speta:
Intr-un contract de vanzare-cumparare comerciala cu executare succesiva nu s-a stipulat nicio clauza referitoare la rezilierea sa. Dupa ce cumparatorul, desi a achizitionat marfa in mod repetat, nu a achitat facturile, continuand sa solicite marfa, vanzatorul a transmis acestuia o notificare de reziliere invocand neindeplinirea obligatiilor de plata. Cumparatorul a raspuns atragand atentia asupra i legalitatii rezilierii. Vanzatorul, in replica, a transmis o noua adresa prin care, invocand contractul, solicita cumparatorului indeplinirea obligatiilor, invederandu-i totodata ca, in caz contrar, este indreptatit sa solicite rezilierea contractului (practic, a facut abstractie de notificarea de reziliere transmisa initial).
Credeti ca aceasta a doua adresa a vanzatorului poate echivala cu renuntarea la decizia de reziliere comunicata initial, astfel incat contractul sa fie considerat in vigoare? Ar putea cumparatorul sa aiba castig de cauza intr-o actiune in pretentii intemeiata pe 1020-1021 c.civ, prin care solicita daune pt rezilierea contractului de catre vanzator?
Multumesc!
Am trecut de etapa concilierii prealabile; deja litigiul este in fata instantei.
Problema o reprezinta acele doua scrisori succesive expediate de vanzator:
S1 - "pt. ca nu ai platit,reziliez contractul incepand de maine"
S2 - "plateste in 2 zile, iar daca nu, vezi ca as putea sa solicit rezilierea contractului"
Cumparatorul a initiat litigiul cerand daune pt ca prin rezilierea ilegala ce rezulta din S1 a suferit anumite prejudicii.
Vanzatorul se prevaleaza de S2 aratand ca respectivul contract nu este reziliat, deoarece din continutul S2 rezulta ca si-a reconsiderat decizia din S1 (desi nu expres).
In acelasi timp, cumparatorul nu a mai solicitat marfa chiar anterior S1 si nu exista dovezi ca vanzatorul ar fi refuzat vreo livrare.
Buna ziua,
daca cumparatorul a semnat de primire facturile si nu le-a platit atunci el e vinovat vanzatorul observand ca cumparatorul e de rea credinta nu a mai dorit sa i livreze bunurile fara sa obtina plata acestiora.
Eu cred ca vanzatorul are sanse de castig, deoarece acesta si-a indeplinit obligatiile contractuale livrand marfa la termen, si asteptand plata bunurilor livrate, plata car enu a avut loc.
Succes !!!
Da, numai ca vanzatorul a reziliat contractul (prin S1, asa cum am aratat mai sus), in conditiile in care in contract nu exista niciun pact comisoriu. De asta l-a dat in judecata cumparatorul.