avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Impozitare premii la asociatie poker sportiv
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Impozitare premii la asociatie poker sportiv

Buna ziua!
In cazul unei asociatii pt poker sportiv in cadrul careia se organizeaza turnee de poker,la sfarsitul turneului,din cotizatiile membrilor se acorda un premiu castigatorului.Acestui premiu ar trebui sa ii oprim vreun tip de impozit cu retinere la sursa si ar trebui declarat undeva?Sau pur si simplu daca este o organizatie non profit aceste premii nu se declara nicaieri?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 10 Aprilie 2013
Codul fiscal prevede :
ART. 77
Reţinerea impozitului aferent veniturilor din premii şi din jocuri de noroc
(1) Veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.

(2) Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net. Venitul net se calculează la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor.

(3) Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine plătitorilor de venituri.

(4) Nu sunt impozabile veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani şi/sau în natură, sub valoarea sumei neimpozabile stabilită în sumă de 600 lei, realizate de contribuabil:
a) pentru fiecare premiu;
b) pentru câştigurile din jocuri de noroc, de la acelaşi organizator sau plătitor într-o singură zi.

(5) Impozitul calculat şi reţinut în momentul plăţii este impozit final.

(6) Impozitul pe venit astfel calculat şi reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.


Norme metodologice:
ART. 77
151. Plătitorii de venituri din jocuri de noroc sunt obligaţi să organizeze evidenţa astfel încât să poată determina câştigul realizat de fiecare persoană fizică şi să reţină impozitul datorat aferent acestuia.

În situaţia în care în cursul aceleiaşi zile aceeaşi persoană fizică efectuează mai multe operaţiuni care generează câştiguri la jocuri de tip cazino, de la acelaşi organizator, atunci organizatorul are obligaţia să recalculeze impozitul stabilit anterior astfel:
- se însumează câştigurile realizate;
- se diminuează nivelul astfel stabilit cu suma reprezentând venitul neimpozabil de 600 lei/zi;
- la baza impozabilă astfel determinată se aplică cotele de impozit prevăzute la art. 77 alin. (2), determinându-se astfel impozitul datorat;
- din impozitul datorat se deduce impozitul calculat şi reţinut anterior rezultând impozitul datorat recalculat la sfârşitul zilei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare premii in bani si natura concursuri sportive amaliaglobal amaliaglobal Buna ziua, Am un ONG care organizeaza concursuri sportive pentru amatori. Premiile acordate in bani concurentilor (sume mici sub 600 lei) se impoziteaza? Dar ... (vezi toată discuția)
Impozitare premii remus_agigea remus_agigea Buna ziua, Recent am aflat ca am castigat ca premiu o masina. In regulamentul concursului este stipulat : Organizatorul se obliga sa retina si sa vireze ... (vezi toată discuția)
Jocurile de noroc silviu35 silviu35 ORICE cistig de la stat sau privat daca cistigi intr-o zi 250 lei in alta zi 150 lei sau 300 ron,suma asta se aduna si se impoziteaza la fisc si iti trimite ... (vezi toată discuția)