Presedintele nu se poate deroba de responsabilitatea pe care o are in a constitui fond de reparatii, care intre altele este obligatoriu prin lege, nu se poate deroba de a face AG anuala in care sa prezinte un buget de venituri si cheltuieli in care sa includa un plan de reparatii pentru anul care urmeaza, astfel incat aceasta reparatie sa survina oricant este necesar.
Presedintele nu va poate trimite pe dv. dupa semnaturi pe la locatari deoarece reparatia partilor comune se face de catre asociatie, iar proprietarii sunt obligati prin lege sa plateasca aceste reparatii, fie pe liste, daca nu exista fondul de reparatii, fie din fondul de reparatii daca acesta exista.
HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari spune:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
............
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune, in conformitate cu actele normative in vigoare;
............
h) isi asuma obligatii, in numele asociatiei de proprietari sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;
..........
m) asigura urmarirea comportarii in timp a constructiei, pe toata durata de existenta a acesteia;
..........
s) ia toate masurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparatii la partile comune, urmand ca sumele aferente reparatiilor respective sa fie suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza.
(9) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de proprietari, raspund, personal sau solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat
Art. 24.
...........
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Cred ca este suficient de elocvent pentru a-i cere presedintelui sa-si intre in atributiuni si sa nu mai arunce sarcinile pe care le are in spinarea locatarilor. El este cel ce organizeaza activitatea, fondurile si cheltuielile acestora, impreuna cu comitetul executiv si nu poate spune nicicand ca "nu are bani". Daca nu stie cum sa faca, atunci sa lase locul altuia sa se ocupe de asociatie si deci si de cladire.