avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la succesiune nedeschisa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la succesiune nedeschisa

buna ziua tatal meu a decedat anul trecut,am facut succesiunea etc....acuma fratele lui unchiul meu vrea sa las procura la notariat ca sai las partea tatalui meu de la casa bunicii care inca traieste,daca nu ii las procura el poate deschide o actiune in instanta cerand o parte din bunurile tatalui meu(acum ale mele)?
Cel mai recent răspuns: ContSters67366 , utilizator 16:35, 3 Mai 2013
Dragi utilizatori intraţi in biroului unui avocat ca să întelegeţi cu ce se mănâncă renunţarea în materie de mosteniri şi DACÃ (în funcţie de datele/amanuntele din cazul dvs.) ar fi bine sau rău să recurgeţi la ea.

Consultanţa nu costă nici cât drumurile pe care le puteţi bate anapoda din pricina ocolirii biroului avocatului. Cu toate acestea, unii s-au trezit că au risipit averi, crezând că fac economie de onorariu. Sau, altfel spus, "economia" aceasta i-a costat al naibi de scump.

Apropo, în afară de casă, despre care nu sunteţi sigur că-i aparţinea şi bunicului, câte alte tarlale o mai fi avut şi vă pregătiţi să le daţi pe Apa Sâmbetei? (folosind termeni al căror efect nu-l cunoaşteţi).

De fapt, o renunţare "ca la carte" nici nu se mai poate face după 14 ani, dar o vorbă aruncată aiurea ("nu a acceptat") la momentul (ne)potrivit are acelaşi efect.
Ultima modificare: Duminică, 14 Aprilie 2013
romascanu, moderator
Cred ca am inteles - in mare - cum sta situatia.
Bunicul tau a murit acum 14 ani, dar nu s-a dezbatut succesiunea.
Tatal tau a murit acum un an, dupa care s-a dezbatut succesiunea. Deci tu esti mostenitorul bunurilor ce-i reveneau tatalui tau de la parintii sai. Dar numai dupa ce se dezbate mostenirea.
Acum bunica ta vrea sa-i dea casa (a bunicilor) unchiului tau, dar are nevoie si de acordul tau, care ai dreptul la 1/6 din ea. (e o presupunere, si e valabil doar in cazul in care casa a fost construita de bunici), adica partea ce-i revenea tatalui tau din partea bunicului.
Uite aici te poate insela unchiul tau, chiar daca iti plateste pentru partea ce-ti revine.
Aici sunt trei laturi ale problemei.
Prima: daca bunica ta doreste sa imparta partea ei de 4/6 din casa, la ambii ei fii - tatal tau si unchiul tau - unchiul tau trebuie sa-ti plateasca valoarea a 1/2 din casa.
A doua: daca bunica ta vinde unchiului tau cu contract - cu clauze de intretinere, renta etc. sau nu - o poate face, dar numai cele 4/6, 1/6 e a unchiului tau si 1/6 e a ta. De asemenea prin donati, dar acest act esteatacabil in instanta, aici intervenind dreptul rezervatar al mostenitorilor.
Toate acestea se pot face numai dupa ce se dezbate succesiunea dupa bunicul tau.
A treia: bunica ta sa cedeze partea ei in favoarea unchiului tau, la dezbaterea mostenirii. Dar numai 1/6 parte, ce-i revine din partea sotului ei, nu si 1/2, ce reprezinta partea sa.

Recomandarea mea: daca poti participa la dezbaterea mostenirii nu da procura nimanui. Dureaza doar cateva ore. Daca nu poti sa participi, trimite un inscris intocmit de un notar, prin care arati ca accepti mostenirea (acesta va stii ce sa scrie). Poti sa dai procura si unchiului tau sa te reprezinte - daca va intelegeti bine - cu conditia ca in ea sa fie trecut ca accepti mostenirea in partea ce ti se cuvine legal. Daca iti plateste partea ta la pretul care-ti convine, in procura se poate trece ca renunti la mostenire in favoarea unchiului tau. (Daca mergi personal la dezbatere, nu-ti trebuie procura, accepti prin semnatura in fata notarului.)

Desi cineva de mai sus iti recomanda sa nu accepti plata contravalorii partii tale din locuinta, o poti face, dar printr-un avocat, care sa verifice si modul cum ii cedeaza bunica unchiului tau casa - in una din cele trei modalitati prezentate mai sus.
Doar dupa ce iti plateste la pretul real pentru partea ta, dai procura.

Problema e mai complicata si fara consultarea unui avocat iti va fi greu.
Nu ai scris daca mama ta traieste si daca mai ai frati, ca te pot si ei prezenta, cu procura, la dezbaterea mostenirii, daca tu nu poti sa participi.

Sper ca nu te-am dezorientat cu ce ti-am scris.

Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
ContSters67366, utilizator
Sa accepte mostenirea la 14 ani de la deschiderea ei?
Toate actele de pe planeta sunt atacabile in toate legislatiile lumii...
ms mult,unchimiu mia oferit o suma de bani incredibil de joasa, adica 1000 de lei ceea ce este o amaraciune de salariu in tara asta,o sa astept pana o sa vrea el sa dezbatem succesiunea si atunci o sa ma prezint la notar acceptand sfertul care mi se cuvine,daca in viitor vrea sa ii las partea mea as putea sai fac o donatie ? cerand o suma de bani LEGAL in fata notarului sau o alta autoritate jurididca ?inca o data multumesc foarte mult.
Donatia este un contract cu TITLU GRATUIT, adica nu se da pret, nu este un contract cu titlu oneros. Dvs puteti sa I cedati partea contra unei sulte, adica unei sume de bani, in cadrul unui partaj.

Alte discuții în legătură

Scoatere din indiviziune simultan cu dezbaterea mostenirii DARIAE DARIAE Buna seara! Bunicii mei au auvut trei copii. Dupa decesul bunicului meu cand am facut dezbaterea mostenirii, unul dintre copii si bunica mea au renuntat la ... (vezi toată discuția)
Mostenire, ce se mai poate face laur2378 laur2378 Bunicii mei din partea mamei mele au lasat in urma decesului o casa la tara si cateva terenuri in nordul Moldovei. Pana in acest moment nu sa facut dezbaterea ... (vezi toată discuția)
Succesiune-iesire din indiviziune anonim anonim Tatal meu a murit anul trecut, si as dori sa intru in posesia mostenirii lasate de el si bunica mea de pe tata insa titlu de proprietate se afla la o sora de-a ... (vezi toată discuția)