avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la succesiune nedeschisa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la succesiune nedeschisa

buna ziua tatal meu a decedat anul trecut,am facut succesiunea etc....acuma fratele lui unchiul meu vrea sa las procura la notariat ca sai las partea tatalui meu de la casa bunicii care inca traieste,daca nu ii las procura el poate deschide o actiune in instanta cerand o parte din bunurile tatalui meu(acum ale mele)?
Cel mai recent răspuns: ContSters67366 , utilizator 16:35, 3 Mai 2013
Mostenirea nu se mai poate accepta la 14 ani de la deschidere.
AVLIL a scris:

Mostenirea nu se mai poate accepta la 14 ani de la deschidere.

Doamna avocat are dreptate, dar noi nu stim exact situatia juridica a acelor bunuri. Doar notarul care va verifica actele, va putea spune cum stau lucrurile.
Dar oare cum stam cu prevederea legala ca mostenirea este inprescriptibila?
catalyn1234 a scris:

...... daca in viitor vrea sa ii las partea mea as putea sai fac o donatie ? cerand o suma de bani LEGAL in fata notarului sau o alta autoritate jurididca ?inca o data multumesc foarte mult.

Desigur, unchiul tau doreste sa ii revina lui casa. Atunci va trebui sa ceara iesirea din indiviziune si sa plateasca celorlalte parti ce li se cuvine. Nu accepta decat la pretul pietii.
Sigur, 1000 de lei e o suma mica. Dar depinde cat valoreaza casa. Si poate pe langa casa mai sunt si anexe gospodaresti, precum si teren.
Eu, daca as fi in locul tau i-as cere unchiului tau sa-ti faca oferta in scris sau cel putin cu martori. Asta ti-ar folosi in instanta, daca unchiul tau va vroi sa iasa din indiviziune prin instanta, ca sa nu pierzi cheltuielile de judecata.
Vad ca stii sa umbli pe internet. La camera notarilor publici din raza de actiune a localitatii tale gasesti CATALOG PRIVIND VALORILE ORIENTATIVE ALE BUNURILOR IMOBILE din judet. Sigur, valoarea de piata poate fi mai mare.

Despre ce mostenire imprescriptibila exact vorbiti?
Sigur, pe de alta parte, poate ca a acceptat si nu stim.
nu sa deschis succesiunea de pe urma bunicului meu cand a murit acum 14 ani din cate stiu eu si cred ca acum vrea sa o deschida.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa bunici. 2 din 6 copii ai acestora sunt decedati Ica23 Ica23 Buna seara. Am cateva nelamuriri legate de o succesiune ce dorim sa o dezbatem. Parintilor mei le-a ramas “mostenire” (buncii au impartit tot ce aveau in ... (vezi toată discuția)
Scoatere din indiviziune simultan cu dezbaterea mostenirii DARIAE DARIAE Buna seara! Bunicii mei au auvut trei copii. Dupa decesul bunicului meu cand am facut dezbaterea mostenirii, unul dintre copii si bunica mea au renuntat la ... (vezi toată discuția)
Problema mostenitori Eky11 Eky11 Buna ziua! Vin cu urmatoarea situatie: suntem 3 mostenitori: 2 frati(unchii mei) si eu, unicul copil-nepoata(tatal a murit). Se vor face 3 dezbateri: 1 dupa ... (vezi toată discuția)