avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... AMENINTARE CONCEDIERE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

AMENINTARE CONCEDIERE

Buna seara ,
Lucrez la o firma particulara din orasul PLOIESTI . Sunt angajat de 6 luni de cand s-a deschis acest magazin . La inceput a venit foarte multa marfa care a fost luata in primire pe baza facturilor , de angajatii de la vremea respectiva si de catre alti angajati ai aceleiasi firme dar din alte puncte de lucru.Marfa a fost introdusa in sistem de mai multe persoane . Intr-e timp au mai plecat din angajatii initiali , a mai fost angajat alt personal . Precizez ca de acum 6 luni pana acum o saptamana nu a fost efectuat nici un inventar . Lunar ni se opreste o garantie . In urma inventarului s-au constatat lipsuri considerabile in gestiune . Nici un angajat nu a semnat pentru gestiunea initiala a magazinului . Acum toti angajatii acestui punct de lucru au fost trimisi obligatoriu in concediu de odihna cu justificarea unei anchete disciplinare interne si suntem amenintati cu concedierea . Acest magazin nu are nici un fel de protectie , respectiv camere video , alarme , paza . Se poate face vre-o imputare angajatilor acestui magazin si concedierea ? din punct de vedere legal ? Precizez ca gestiunea este comuna .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:58, 28 Mai 2013
Raspunderea disciplinara poate fi cumulata cu raspunderea patrimoniala. Ambele forme de raspundere juridica sunt specifice dreptului muncii si pot fi cumulate ori de câte ori prin fapta ce constituie abaterea disciplinara se cauzeaza un prejudiciu. De retinut ca raspunderea patrimoniala nu implica în mod obligatoriu si raspunderea disciplinara în toate situatiile, asadar un astfel de cumul este posibil, dar nu întotdeauna realizabil.

Astfel, in speta, exista posibilitatea ca angajatorul sa decida concedierea dvs si , in acelasi timp, sa solicite recuperarea lipsei din gestiune.
De retinut sunt urmatoarele aspecte :
Nu A SEMNAT NICI UN ANGAJAT PENTRU LUAREA IN PRIMIRE a stocului de marfa .
Normal si logic era ca dupa aprovizionarea magazinului care a fost facuta am precizat si cu alti angajati din alte parti sa se faca un inventar si angajatii care ramaneau in continuare sa preia acea gestiune . Abatere disciplinara , de ce ? pentru ca nu are magazinul sisteme de securitate si se fura ca in codru ? pentru ca nu a avut personal competent care a stat ce a stat si a plecat fara a se face INVENTAR .... ?
Nu mi se pare normal sa ni se inpute noua , angajatilor aceasta lipsa pentru ca , consider ca nu s-a respectat procedura ., adica nu am semnat o gestiune , nu s-au facut inventare la plecarea si angajarea altor angajati , gestiunea fiind comuna .
Din cate stiam o inputare nu se poate face asa fara dovezi clare si nici nu se poate concedia un colectiv de 10 persoane asa .... pe vorbe . DAR TRAIM IN ROMANIA !
Daca cineva are solutii practice si corecte rog a le lasa .
Daca magazinul nu are sistem de suspraveghere credeti ca nu se poate imputa lipsa din gestiune ? ... Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar, asa este prevazut in art.255 alin.2 C.mun.

In acceptiunea dvs, o solutie corecta ar fi sa vi se spuna ca nu veti raspunde ceea ce ar contraveni legislatiei in materie ...
Am inteles ideea .... Adica voi fi obligat sa platesc o suma care ar fi calculata in functie de salariul meu si de vechime . NU AM CUM SA PLATESC NIMIC pentru ca nu am semnat un inventar la deschiderea magazinului ! Asa este normal . Cum sa platesc si sa raspund pentru ceva ce nu am luat in primire ? Si din cate stiam imputarea se face in instanta nu asa cand si cum vrea firma respectiva ... Mai trebuie si o comisie externa care sa constate aceste lipsuri in gestiune , acte sau unde or fi ele . Stiam ca trebuie un audit si o reinventariere . Voi face sesizare si la ITM si voi cere si audit cu reinventariere . Nu mi se pare corect sa platesc pentru ceva ce nu am facut , mai ales ca nu am semnat nici o gestiune , din magazin au plecat cativa sefi si angajati in ultimul timp si nu pot stii ce nereguli au facut acestia neefectuindu-se nici un inventar la plecarea lor .
Mi se pare corecta abordarea dvs , insa mai exista o problema ... ce functie ati indeplinit pe perioada lucrata?

Alte discuții în legătură

Lipsa gestiune si obligare demisie fara preaviz mona15 mona15 buna ziua vrea sa stiu ce pot sa fac daca am iesit lipsa gestiune si obligata sa mi dau demisia fara preaviz. am preluat o gestiune fara inventar (greseala ... (vezi toată discuția)
Probleme cu angajatorul razvan3885 razvan3885 Lucrez de 8 luni la o firma ca gestionar de magazin, acum 8 luni am facut un inventar eu cu gestionarul care urma sa plece,, niste foi scoase la calculator ... (vezi toată discuția)
Gestiune/garantie directori magazine Mihaltan Andrei Mihaltan Andrei Buna ziua, As avea o intrebare legata de gestiunea si garantia pt un director de magazin. Ce se poate intampla in cazul in care unui director de magazion i ... (vezi toată discuția)