avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Achizitie intracomunitara in numerar sub 15 000 euro
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Achizitie intracomunitara in numerar sub 15 000 euro

Am un PFA, norma de venit si situatia este in care ma aflu este urmatoarea:
Vreau sa achizitionez, in numerar, din spatiul intracomunitar, marfa in valoare de aprox € 10 000. Stiu ca sunt reglementari in privinta platilor in numerar, care se refera la limitarea acestora la 5000 RON/factura/zi/furnizor, si se refera la persoane juridice . De asemenea prin pct. 13 din H.G. nr. 2185/2004 ( aplicarea O.G. nr. 15/1996) se reglementeaza si platile in valuta pana in € 15 000 euro catre furnizori externi.

PFA-ul intra sub incidenta acestor reglementari, dat fiind faptul ca PFA-ul nu este recunoscut ca fiind persoana juridica? De asemenea, o PFA stiu ca nu este obligata sa detina conturi in banci, probabil tot din acest motiv?
Incerc sa aflu daca se poate efectua aceasta plata, in numerar, catre furnizorul din UE respectand legile in vigoare ( sunt constrans de anumite aspecte sa fac aceasta prima plata in numerar).

Si ultima mea intrebare ar fi, daca este bine ca PFA-ul sa fie platitor de TVA sau nu, avand in vedere si faptul ca voi vinde marfa achizitionata catre SRL-uri din tara.

Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 13:21, 19 Aprilie 2013
Daca sunteti neplatitor cumparati cu TVA ul statului respectiv. ( il platiti acolo si nu l mai recuperati.)

PFA ul nu intra sub incidenta acelor legi dar sunt altele pt persoane fizice.
Nu mi vin acum in minte nr lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incasari numerar de la pers.juridice peste 5000 ron freenicos freenicos Am urmatoarea situatie:..Sunt societate de asigurari si trebuie sa incasez 5000 ron numerar, de la o persoana juridica -agent de asigurare-, suma reprezentand ... (vezi toată discuția)
Tva pentru pfa avas avas Buna ziua, Sunt PFA neplatitor de TVA.Exista posibilitatea sa depasesc suma de 35000 euro anul acesta si trebuie sa ma prezint la Administratia Financiara ... (vezi toată discuția)
Plafon plati achizitii intracomunitare mirceaungureanu mirceaungureanu cat este plafonul de casa pentru achizitii intracomunitare ? (vezi toată discuția)