avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate

Buna ziua!
Vin si eu cu o problema si astept raspuns cat mai repede. Situatia este urmatoarea : eu si iubitul meu ne vom lua un apartament, mentionez ca nu suntem casatoriti. Apartamentul s-a luat prin credit - de nevoi personale - o parte, o parte cash. Banii cash ni i-a dat mama lui. Partea din credit, urmeaza sa o achitam noi, timp de "n" ani, in jur de 15 ... Creditul este facut pe numele mamei. Apartamentul pe numele lui. I-am propus sa aparem amandoi in contractul de proprietate al casei, precum copropietari. :)A raspuns ca poate o sa il las intr-o zi cu creditul ( de fapt nu pe el, ci pe mama lui ) sau ca o sa vand, raspunzandu-i ca n-am cum sa vand, fiindca nu se vinde fara acordul ambelor parti. In fine ... Intrebarea este : Dupa achizitionarea apartamentului, care o sa fie pe numele lui, apartament la care o sa contribui si eu, de la rata creditului pana la mobila / renovat, etc, implica niste bani, bineinteles. Ma repet, intrebarea este, daca dupa achizitionarea apartamentului ne casatorim, fiindca ar fi prea devreme acum sa facem cununia, contractul de vanzare - cumparare incheindu-se pe 31 mai, dupa cununie ce drepturi am? Conform articolului 31, pct a), din Codul Familiei ... n-am niciun drept. Dar ... poate exista ceva, cumva. Adica nu vreau sa ajung in ipostaza ca dupa ceva timp, ani, luni, zile sa fiu pusa in situatia in care sa ajung in strada, asta dupa ce am contribuit la renovarea / achitarea apartamentului.


Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters267464 , utilizator 18:50, 11 Aprilie 2013
Codul familiei este abrogat in prezent, dar oricum nici in conditiile codului civil nu aveti prea multe drepturi. Ideal ar fi ca macar o cota din proprietate sa o dobanditi si dumneavoastra, macar 10-20% (adica el sa cumpere 80% si dvs. 20%). Nu ratati ocazia, problema trebuie pusa inainte de semnarea actelor, nu lasati dupa aceea sa mai discutati.
Dupa ce va casatoriti nu uitati sa notati in cartea funciara a apartamentului faptul ca el constituie "locuinta de familie". Practic, chiar si unic proprietar, sotul nu va putea vinde/ipoteca fara acordul dumneavoastra.
Urmariti doar Noul Cod Civil, daca doriti sa va informati. Vechiul Cod al Familiei, cu toate modificarile recente, a fost integrat in acest nou cod.

Este necesar sa stabiliti in scurt timp ce se intampla cu contributia dvs la plata bunurilor pe care le veti folosi in comun. De asemenea, e util sa stabiliti si ce drepturi veti avea asupra acestui apartament, in conditiile in care veti contribui cu bani din veniturile dvs la achitarea creditului. Experienta confirma complicatii in timp, in conditiile unor divergente aparute care pot conduce la divort si partaj. Treceti peste jena de a nu introduce tensiuni la inceput de casnicie si abordati deschis acest subiect cu viitorul sot.

Puteti face aceste clarificari si dupa ce va casatoriti, dar si inaintea casatoriei.

Inainte de casatorie, puteti face un contract prenuptial ( cautati detalii despre "conventie matrimoniala" in noul Cod Civil, este mentionata in mai multe locuri, dar in special de la art 329 la urm.), in care , de exemplu, decideti ce veti face cu apartamentul in viitor si, chiar daca pare neplauzibil, ce veti face cu el in cazul unui divort, deces al unuia dintre soti etc.

Dupa casatorie, de asemenea puteti incheia o conventie matrimoniala, in care decideti ca apartamentul va apartine amandoura, eventual in ce proportie, daca nu accepta 50-50 %).

Referitor la cele explicate de colega notar, gasiti detalii la art. 321-322.

La limita, se poate apela si la mediere, in prealabil, pentru a discuta asistat de mediator aceasta conventie matrimoniala, daca discutia nu decurge usor.
In final, se merge la notar pentru redactare si inregistrare.

Lauraa1 a scris:

Ma repet, intrebarea este, daca dupa achizitionarea apartamentului ne casatorim, fiindca ar fi prea devreme acum sa facem cununia, contractul de vanzare - cumparare incheindu-se pe 31 mai, dupa cununie ce drepturi am? Conform articolului 31, pct a), din Codul Familiei ... n-am niciun drept. Dar ... poate exista ceva, cumva. Adica nu vreau sa ajung in ipostaza ca dupa ceva timp, ani, luni, zile sa fiu pusa in situatia in care sa ajung in strada, asta dupa ce am contribuit la renovarea / achitarea apartamentului.



Puteţi deveni coproprietar încă de la semnarea contractului. În caz contrar, la divorţ veţi avea un drept de creanţă asupra soţului, creanţă rezultată din contribuţia la achitarea preţului şi la amenajarea apartamentului.

Sau, puteţi alege regimul comunităţii convenţionale, bunul dobîndit înainte de căsătorie putînd fi considerat bun comun, conform NCC:

SECȚIUNEA a 4-a Regimul comunității convenționale

Domeniul de aplicare


Art. 366. - Regimul comunității convenționale se aplică atunci când, în condițiile și limitele prevăzute în prezenta secțiune, se derogă, prin convenție matrimonială, de la dispozițiile privind regimul comunității legale.

Obiectul convenției matrimoniale

Art. 367. - În cazul în care se adoptă comunitatea convențională, convenția matrimonială se poate referi la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte:
a) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepția bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) și c);


Daca este vorba de un credit garantat cu ipoteca asupra apartamentului pe care urmeaza sa il cumparati, nu veti putea face conventie matrimoniala care sa implice drept de proprietate asupra apartamentului decat cu acodrul bancii.
Sfatul meu este sa rezolvati acest lucru de la momentul achizitiei; ulterior, va fi mai dificil sa implicati si banca...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun propriu sau comun Pasadena Pasadena Buna ziua! Sotia mea a cumparat apartamentul inainte de casatorie. Dupa 4 luni ne am casatorit. Se poate considera bun comun sau apartine sotiei? Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Intentionez sa ma casatoresc si am nevoie de un sfat \"prenuptial\" draga55 draga55 Intentionez sa ma casatoresc intr un viitor apropiat si va scriu din dorinta de a fi sfatuita ,din timp, asupra ce e mai bine sa fac, pt a ma simti protejata ... (vezi toată discuția)
Codul civil ContSters96930 ContSters96930 Este adevarat ca daca ma casatoresc acum,deci ma cunun cu prietenul care il am dupa noul cod civil daca ne despartim el are dreptul la apartamentul meu pe care ... (vezi toată discuția)