avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii program redus pentru gravida
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

program redus pentru gravida

Buna ziua,

Daca o persoana insarcinata are probleme cu sarcina si solicita program redus, de la 8 ore la 6 ore, ce trebuie sa aduca de la medic? O adeverinta de la medic este suficienta sau este nevoie de acel concediu medical cu reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 11:32, 12 Aprilie 2013
Potrivit art. 13 din OUG 96/2003:

În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Multumesc mult, eu inteleg ca este vorba doar de adeverinta, dar daca mi-a adus concediu medical de la medicul de familie, cod 10? Sa nu-l iau in considerare?
Aveti in vedere ca acest tip de concediu se acorda de catre medicul curant care a propus aceasta reducere pentru cel mult 30 de zile calendaristice, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pana la durata maxima prevazuta de lege.

Eu consider ca este impropriu ca medicul de familie sa dea un astfel de concediu pentru asa ceva deoarece acest tip de concediu medical se acorda in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, potrivit art. 18 si 19 din OUG 158/2005.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp de lucru redus mopy mopy as dori sa stiu daca un angajat cu probleme de sanatate poate lucra o perioada de timp 6 ore/zi, fiind totusi platit la norma intreaga de 8ore/zi? daca da, va ... (vezi toată discuția)
Cine stabileste orarul de munca in cazul unei sarcini? alysha22 alysha22 Buna ziua. Sunt insarcinata in 11 saptamani, am avut iminenta de avort, am stat 15 zile in concediu medical. Acum am revenit la servici si am nevoie de o ... (vezi toată discuția)
Drepturile gravidei la locul de munca - noul cod de munca diana16_ela diana16_ela Stiti care sunt drepturile gravidei la locul de munca? cate ore poate lucra?Adica daca de la 8 ore se poate reduce la 6 ore?Multumesc (vezi toată discuția)