avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Solicitare date despre venituri in perioada Concediu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Solicitare date despre venituri in perioada Concediu Ingrijire Copil

Buna ziua,
De curand mi s-a cerut de la Directia Asistenta Sociala o adeverinta privind veniturile realizate in perioada concediului de crestere copil. (adeverinta de la Directia FINANTELOR PUBLICE). In acea perioada am avut venituri din inchirieri si unele ajutoare acordate de angajator datorita prevederilor Contractului Colectiv de munca ( ajutor Pasti, Craciun s.a) , desi contractul de munca era suspendat.
E posibil sa am vreo problema si sa mi se impuna sa retunez ceva din indemnizatia de maternitate, calculata la acea vreme (2009) pe baza veniturilor din ultimele 12 luni?
Ma puteti ajuta cu vreun act normativ care sa ma lamureasca?
Cu multe multumiri,
Cel mai recent răspuns: ungcor , utilizator 22:04, 20 Aprilie 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

(3) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu. Prevederile se aplica si in cazul consilierilor locali.


2. Asadar sumele primite in baza contractului colectiv de munca nu suspenda indemnizatia pentru CCC.

3. Sumele incasate din inchiriere de bunuri nu sunt venituri profesionale (din prestarea unei activitati) si nu duc la suspendarea indemnizatiei pentru CCC.

4. Daca ati fost in CCC in 2009 atunci se aplica prevederile OUG 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului(care era atunci in vigoare) si care spuneau acelasi lucru:

Art. 12
...
(2) Plata indemnizaţiei prevãzute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspendã începând cu ziua urmãtoare celei în care beneficiarul realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

(2.1) Plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendã în situaţia în care beneficiarii acestei indemnizaţii primesc diverse sume în baza legii, contractului colectiv de muncã sau a contractului individual de muncã, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfãşurarea efectivã a unei activitãţi profesionale.
(alineat introdus prin art. I pct. 9 din Legea nr. 7/2007, în vigoare de la 20 ianuarie 2007)
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comision AldanaBlue AldanaBlue Buna ziua. Am un copil si sunt in concediu de crestere a copilului care are 11 luni.Primesc indemnizatie. Inca sunt asociata la o firma cu profil IT. Ar ... (vezi toată discuția)
Realizare alte venituri in concediu de crestere copil, 2 ani stefi_gv stefi_gv daca ma aflu in concediul pentru cresterea copilului, copilul are 1,5 ani, am dreptul legal de a realiza alte venituri decat indemnizatia pt crestere copil din ... (vezi toată discuția)
Realizarea de venituri in timpul concediului de crestere a copilului valentin_76 valentin_76 Buna seara! Am urmatoarea intrebare: O persoana care se afla in concediul pentru cresterea copilului si beneficiaza de indemnizate pt crestere copil pana la ... (vezi toată discuția)