avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drept la actiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drept la actiune

va rog sa ma ajutati cu o informatie. am gasit in codul mincii la art. 283 lit. c urmatoarea: Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate"in termen de 3 ani de la , in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;"
de curand l-am actionat in instanta pe fostul angajator pentru neplata salariului pe durata celor 6 luni de munca. perioada in care am fost angajat cu contract a fost 18 feb - 31 aug 2006.am urmarit sa fiu cat mai aproape de perioada de prescriere. intrebarea este daca el poate sa-mi faca ceva "mizerii ", contracarand in vreun fel actiunea mea cu vreo alta chemare in instanta pentru raspundere patrimoniala. nu inteleg ce inseamna "data nasterii dreptului la actiune".poate insemna ca dreptul lui de a ma actiona in instanta s-a prescris? de exemplu daca m-ar invinui de vreo fapta care s-ar fi produs in luna iulie 2006? va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:56, 26 Februarie 2009
Data nasterii dreptului la actiune se refera la situatia dumneavoastra.
Daca dumneavoastra ati provocat un prejudiciu in luna inlie 2006, pana in iulie 2009 angajatorul va poate chema in judecata pentru recuperarea acelui prejudiciu.
Pentru neplata salariului, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data de cand salariul trebuia sa fie platit.
Daca este vorba de raspunderea patrimoniala - recuperarea unui prejudiciu - atunci termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca, atat paguba cat si pe cel care raspunde de ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala iongheorghevasile iongheorghevasile Buna seara, care este termenul de prescriptie pentru raspunderea patrimoniala a angajatului pentru daune aduse societatii din vina sau in legatura cu munca sa, ... (vezi toată discuția)
Jurisdictia muncii wernerr wernerr acum sunt pensionar.societatea la care am lucrat poate sa ma actioneze in instanta pentr o greseala din 2001 (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu noa noa Care este baza legala pentru ca o societate sa-si recupereze prejudiciul facut de un fost salariat? (vezi toată discuția)