Am nevoie de putin ajutor de specialitate pentru a intelege corect o situatie:
Am cumparat un apartament intr-un bloc care are restante mari care RADET, cumulate din facturi neplatite + penalitati. Restantele au fost generate de fosta administratora care in mod fraudulor si-a insusit banii si nu a platit facturile catre RADET.
Cand am cumparat apartamentul, acesta era debransat de la RADET de cca. 7 ani, avand centrala de apartament montata in mod legal, incusiv cu acordul de debransare de la RADET, la fel de altfe ca 99% din apartamentele din bloc.
La acest moment fosta administratora este actionata in judecata de Asociatia de proprietari pt recuperarea prejudiciului, iar RADET-ul are deja o hotarare judecatoreasca prin care are dreptul sa recupereze restantele de la Asociatia de Proprietari.
Intrebarea este daca pe cei aflati in situatia mea din bloc, adica cu plata intretinerii la zi, debransati de la incalzire cu acordul RADET-ului, ii poate afecta aceasta situatie, si daca da, in ce fel?
un subiect pe "placul" meu. deci in cazul unei sentinte definitive care obliga asociatia sa plateasca o datorie la furnizor, singurul lucru pe care il poate face un executor este sa puna poprire pe conturile asociatiei?????? atat?
sunt curioasa daca in cazul in care suntem intr-o situatie similara, RADET da aviz de debransare individuala.(ca sa-mi pun de ex CT).
Am recitit si-am inteles situatia.
Eu cred ca puteti sa rezolvati cel putin in doua moduri:
1. Incheiati o intelegere scrisa cu asociatia de proprietari, semnata de presedinte, administrator, cenzor, poate si un jurist, prin care stabiliti sa achitati imediat toate debitele si concret suma de XXX lei reprezentand cota de datorie a apartamentului dumneavoastra catre asociatie in scopul stingerii datoriei de catre asociatie la furnizor. Un document in 3 exemplare originale din care unul ramane la dv si unul la viitorul proprietar. Achiatati cu chitanta ce o pastrati la fel si faceti copie si pentru viitorul proprietar. Cu adeverinta de la asociatie, un exemplar de pe acea intelegere..., mergeti la notar cu cumparatorul si vindeti.
2. Discutati cu viitorul proprietar si va intelegeti la un pret mai mic, cu angajamentul luat in scris de acesta fata de asociatie ca va plati el suma atunci cand se va impune, cand se va clarifica situatia daca mai este ceva de clarificat. adeverinta de la asociatie in care se poate preciza faptul ca apartamentul este grevat de suma de XXX lei..., iar la notar viitorul proprietar cumpara apartamentul preluand datoria. Poate-i convine si cumparatorului care va plati aceasta datorie peste un an, doi, cand se vor lamuri lucrurile ori poate ca nu va mai plati nimeni nimic, in functie de actiunile asociatiei si ale furnizorului.
Referitor la actiunile asociatiei: ati amintit undeva mai sus ca acele contracte de esalonare au fost facute de administrator. Discutati cu presedintele asociatiei si cu un jurist sa va indrume pentru a actiona in instanta (depinde in ce stadiu s-a ajuns pana acum), pentru atacarea, anularea hotararii sau deciziei date in favoarea furnizorului avand in vedere ca acele intelegeri sau contracte de esalonare au fost intocmite nelegal, nefiind incheiate, semnate de presedintele asociatiei ca reprezentant legal, ci de administrator care nu are prin nici o lege calitatea de reprezentant al asociatiei in relatia cu tertii, nu poate incheia contracte, intelegeri... Dar, repet, depinde pana unde s-a ajuns cu procesul, iar juristii stiu daca se mai poate face recurs, apel, revizuire, contestatie la executare...
Exista deja o hotarare judecatoreasca definitiva privind recuperarea restantelor. Nu cred ca se mai poate interveni in sensul asta acum... daca Asociatia ar fi fost reprezentata atunci de un avocat, cred ca lucrurile stateau altfel ... pana la urma nu este si RADET-ul de vina pentru ca a dat acorduri de debransare la aproape tot blocul in conditiile in care erau datorii si a continuat sa furnizeze caldura chiar daca nu se mai plateau facturile?
Totusi, revin si eu cu intrebarea de mai sus - ce poate intreprinde RADET-ul pentru recuperarea datoriilor, in afara de blocarea conturilor?
Autodebransare
Stefan Banica
Buna seara,
Am si eu o intrebare pentru un avocat si anume :daca sunt cu plata intretinerii la zi insa sunt restantieri in bloc iar din cauza asta in bloc ... (vezi toată discuția)