avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Dovedire prejudiciu CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Dovedire prejudiciu CEDO

Stimați forumiști,

Deschid această discuție pentru a vă familiariza cu modul de calcul în ceea ce privește acordarea satisfacției echitabile - daune materiale - privind pierderea proprietăților.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin precedentul de Mare Cameră Guiso-Gallisay contra Italiei (satisfacție echitabilă), Cererea nr 58858/00, Hotărârea din 22 decembrie 2009, a instituit un nou mod de calcul în ceea ce privește evaluarea daunelor materiale.

După acest mod de calcul, estimarea daunelor acordate are drept punct de reper momentul pierderii proprietății. Această valoare se va actualiza cu indicele de inflație.

De exemplu, dacă pierderea de proprietate s-a produs pe data de 1.01.2001, estimarea prejudiciului va avea în vedere valoarea bunului în acel moment, respectiv cel al pierderii de proprietate, nu raportarea la o altă dată, cum ar fi cea a pronunțării hotărârii de către CEDO.

Important este faptul că în fața CEDO, nimeni nu împiedică justițiabilul să își probeze pretențiile. Este chiar recomandabil să se aducă probe clare privind evaluarea bunului, pentru a se evita obținerea unei sume derizorii.

În ceea ce privește daunele materiale, pe lângă prejudiciul decurgând din pierderea proprietății, aplicantul este dator să probeze și cheltuielile de judecată efectuate, nu doar să le ceară ca atare. Fără documente justificative, CEDO nu acordă cheltuieli de judecată.

Nu în ultimul rând, daunele morale pot fi cerute distinct, avându-se în vedere și jurisprudența Curții.

În concluzie, vă invit să observați Hotărârea Vergu contra României, din data de 09/04/2013 - privind acordarea satisfacției echitabile, Cererea nr. 8209/06, pentru a vă forma o impresie despre cum se poate ajunge la acordarea unor sume de bani minime, în condițiile unor carențe de demonstrare a prejudiciului.

Cu stimă.





Alte discuții în legătură

Jurisprudenta cedo - prejudicii morale marin.nicodim marin.nicodim Am citit acum cativa ani un articol ce avea ca subiect jurisprudenta CEDO referitor la prejudiciul moral. Era vorba despre principiul conform caruia ... (vezi toată discuția)
Obiectul cererii la cedo masayoshi masayoshi La punctul V in model, \"EXPUNEREA OBIECTULUI CERERII\", se trec asteptarile in urma judecatii CEDO, adica cererile vizand daunele morale si materiale si ... (vezi toată discuția)
Obiectivele cererii cedo oradea_onel oradea_onel Buna ziua, In formularul vechi, am inteles ca era un capitol special numit ``Expunerea obiectivului cererii``. In formularul nou, eu nu am vazut acest ... (vezi toată discuția)