avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restantele la asociatie ale fostului proprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restantele la asociatie ale fostului proprietar

Buna ziua , am si eu o intrebare la dvs, daca ma puteti ajuta .
In luna decembrie 2012 am achizitionat un apartament , in momentul semnarii contractului de vanzare cumparare vanzatorul nu avea dovada platii la zi a datoriilor fata de asociatie si a ramas sa il credem de buna credinta pe acesta . Dupa aprox 2 saptamani ( l-am cumparat inainte de Craciun )cand am fost la asociatia de locatari (nu exista avizier pe scara ) am aflat de la acestia ca fostul proprietar avea restante in valoare de 350 lei , bani pe care nu i-a achitat deoarece acesta a reparat acoperisul iar asociatie nu i-a restituit banii. In plus fostul proprietar refuza sa plateasca pentru ca acestuia i s-a calculat un consum foarte mare de apa rece ( nu a locuit nimeni pana sa ne mutam noi ) la care se aduna si penalitati . Indexul la apa rece este mult mai mare si decat il am eu acum deci ei au calculat fictiv apa si prin urmare datoriile .Acum domnii de la asociatie m-au trecut pe mine drept datornic , suma a ajuns la 645 lei dar eu refuz sa platesc datoria acestuia si platesc suma curenta din luna .Ce pot face eu sa nu mai figurez restant la asociatie deoarece cu acestia nu ma pot intelege?
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
bumbu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:34, 17 Aprilie 2013
Nu.
Vanzarea s-a facut avand vicii de procedura. Asociatia, in acest caz, nici n-a stiut ca s-a vandut apartamentul.
Ori platiti restanta, ori cereti anularea contractului.
asociatia a stiut de intentia sa de a vinde apartamentul , de aceea a refacut si terasa blocului, si ar fi putut sa ceara inscrierea privilegiului imobiliar, in plus nu exista avizier sa pot afla despre eventuale datorii iar adresa asociatiei am aflat-o dupa incheierea contractului .Si mai am o intrebare : daca doresc pana la urma sa platesc ca nu am ce face , se poate opri calcularea penalitatilor , pentru ca nmeni nu-mi zice metoda de calcul a acestora , si cum s-a ajuns la aceasta suma
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
bumbu, utilizator
Pai daca platiti ce e de plata, evident ca nu se vor mai calcula penalizari, ca doar la ce sa se calculeze acestea?
Pentru 300 lei nu se inscrie privilegiu imobiliar.
Asociatia nu procedeaza pe ghicite, ca "stiau ca o sa vanda", ci pe acte, pe documente.
L nr 230/2007 Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.


Este o diferenta semnificativa intre intentie si materializarea actului unilateral de vointa de instrainare imobil


Art. 20. - (1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea sociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.


Din prevederile legale,rezulta indubitabil o b l i g a t i a atat a proprietarului vanzator cat si a notarului ,sa nu intocmeasca documentede instrainare decat in baza adeverintei eliberate de asociatia de proprietari
Prevederea legala constituie obligatie-fara exceptii si fara derogari conditionate de eventuale situatii " se cunosc cu vanzatorii "
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
ynocentta, utilizator
Cititi cu atentie contractul de vanzare-cumparare. In acesta, vanzatorul a garantat ca apartamentul este liber de sarcini, ca nu este grevat de datorii sau ceva de genul acesta.
Apoi discutati cu fostul proprietar sa achite datoriile catre asociatie (poate si catre unii furnizori de energie electrica, cablu, telefon, gaz... daca a lasat datorii si pe acolo). Daca nu achita imediat, platiti dumneavoastra aceste datorii ca sa nu mai creasca penalizarile, iar cu dovada platii actionati fostul proprietar in judecata pentru a va recupera banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante fost proprietar KinDreD KinDreD Am achizitionat un apt recent si la prima intalnire cu administratorul am fost informat ca fostii proprietari au o \"restanta\" de 356 de m3 apa rece. Cel mai ... (vezi toată discuția)
Neplata intretinerii ultimelor 2 luni inainte de vanzarea unei locuinte cand intretinerea nu este afisata. nickalai17 nickalai17 Buna ziua, Am cumparat un apartament in noiembrie anul trecut si am o problema cu asociatia de locatari. Cand am cumparat apartamentul fostului proprietar i ... (vezi toată discuția)
Apartament vandut cu datorii la intretinere cris_nedelcovici cris_nedelcovici Avem urmatoarea situatie: In luna februarie se cere adeverinta - nu erau restante la acea data. In 15 aprilie, in contractul de vanzare-cumparare se ... (vezi toată discuția)