avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

medicina muncii

Buna seara ! Apelez la dumneaoastara pt.o nelamurire privind medicina muncii . Inrebare mea este cine plateste analizele medica ( angajare ,periodice , etc) angajaul sau angajatorul ?
Eu stiam urmatoarele :
Hotărâre nr. 355 din 11/04/2007
privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor
CAPITOLUL I Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezenta hotărâre stabileşte cerinţele minime pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor faţă de riscurile pentru securitate şi sănătate, pentru prevenirea îmbolnăvirii lucrătorilor cu boli profesionale cauzate de agenţi nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de muncă, precum şi a suprasolicitării diferitelor organe sau sisteme ale organismului în procesul de muncă.
Art. 2. - În sensul prezentei hotârâri, supravegherea sănătăţii lucrătorilor reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie, precum şi menţinerea sănătăţii şi a capacităţii de muncă a lucrătorilor.
Art. 3. - Potrivit prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, Ministerul Sănătăţii Publice este autoritatea competentă în domeniul medicinii muncii şi al supravegherii stării de sănătate a lucrătorilor.
Art. 4. - (1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
(2) Până la data de 31 decembrie 2010, medicii specialişti în medicină generală ori în medicină de familie, care au obţinut, potrivit legii, atestat în specialitatea medicină de întreprindere, pot desfăşura activităţi în domeniul supravegherii sănătăţii lucrătorilor, cu excepţia încheierii fişei de aptitudine prevăzute la art. 16 alin. (6).
CAPITOLUL II Obligaţiile angajatorilor
Art. 5. - (1) Angajatorul trebuie să se afle în posesia unei evaluări a riscului asupra sănătăţii lucrătorilor.
(2) Evaluarea riscului asupra sănătăţii se actualizează dacă s-au produs schimbări semnificative din cauza cărora evaluarea ar fi depăşită sau atunci când rezultatele supravegherii sănătăţii o impun.
Art. 6. - Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
Art. 7. - Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Publicat: MO 332 din 17/05/2004
Actualizat la: 21.01.2008
Acte care au modificat/completat documentul:
H.G. nr. 37/2008 publicată în MO nr. 45 din 21/01/2008.

Coform acestei hotarari de guvern angajatorul este obligat la plata cheltuielilor analizelor medicale.Cum procedez in cazul in care angajatorul ma obiga pe mine sa le platesc (inclusiv pe mine ma intereseaza unde si cum le fac ) sub amenintarea desfacerii contractului de munca ? Cuie ma pot adresa ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:36, 17 Aprilie 2013
Le puteti plati dvs. si dupa aceea sa ii dati in judecata pentru a obtine inapoi banii platiti.
Daca nu le faceti va pot desface contractul de munca si este mai aiurea sa va judecati cu ei din acest motiv...
Dar in situatia in care la ceilalti angajati analizele medicale au fost platite de societata respectiva si dar pe mine ma obliga sa le fac pe cheltuiala mea ?
Angajatorul este cel care va trimite catre medicul de medicina muncii, cel cu care societatea are contract, si tot el este cel care trebuie sa suporte costurile.
Faptul ca numai pe dvs. va obliga sa suportati costurile aferente analizelor medicale si va mai si ameninta cu desfacerea contractului de munca, nu este decat un abuz.
Semnalul de alarma pentru o concediere premeditata, ar trebui sa fie tocmai aceasta discriminare facuta de angajator.
KOSH a scris:

Dar in situatia in care la ceilalti angajati analizele medicale au fost platite de societata respectiva si dar pe mine ma obliga sa le fac pe cheltuiala mea ?


Se numeste discriminare.
Puteti deschide proces si pentru acest motiv.
Inaite de a deschide proces, adresati-va in scris Inspectoratului Teritorial de Munca, care are competente de control si sanctionare in acest domeniu al relatiilor de munca si a securitatii si sanatatii in munca.

Alte discuții în legătură

Angajatorii si medicina muncii Octavia Turbatu Octavia Turbatu http://www.legislatiamuncii.manager.ro Potrivit art. 6 din Legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, angajatorul are obligatia de a asigura ... (vezi toată discuția)
Vizita medicala pentru angajati tedissprest tedissprest SRL-urile sunt obligate sa acorde periodic consultatii medicale angajatilor? Daca DA, la ce interval de timp? .SRL-urile sunt obligate sa aiba un contract ptr ... (vezi toată discuția)
Angajare Dana44 Dana44 Bună ziua ! Angajatorul are obligația de a suporta cheltuielile pt.angajare? Mă refer la următoarele cheltuieli : medicina muncii și tot ce implica ... (vezi toată discuția)