avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Angajatorii si Medicina Muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Angajatorii si Medicina Muncii

[ link extern ]
Potrivit art. 6 din Legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca, supravegherea sanatatii lucratorilor fiind asigurata prin medicii de medicina a muncii, potrivit art. 25 alin . (2) din acelasi act normativ.
Totodata Codul muncii, prin art. 186 si urmatoarele introduc obligatia angajatorilor de a asigura accesul salariatilor la serviciul medical de medicina a muncii.
Cerintele minime pentru supravegherea sanatatii lucratorilor fata de riscurile pentru securitate si sanatate, pentru prevenirea imbolnavirii lucratorilor cu boli profesionale cauzate de agenti nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de munca, precum si a suprasolicitarii diferitelor organe sau sisteme ale organismului in procesul de munca sunt stabilite prin HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor. Angajatorul trebuie sa se afle in posesia unei evaluari a riscului asupra sanatatii lucratorilor.
Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.
Potrivit art. 16 din HG 355/2007, examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
Alin. (6) al aceluiasi articol precizeaza ca medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
Prin urmare, asa cum se mentioneaza si la art. 7 din HG 355/2007, angajatorii sunt obligati sa asigure supravegherea sanatatii lucratorilor prin servicii medicale de medicina muncii, suportand toate costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale, salariati neavand nici obligatie in acest sens.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:45, 21 Octombrie 2011
O sistematizare a celor scrise de colega mea, @octavia59:

1. Va recomand sa cititi HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 17/05/2007).
2. Inainte de incheierea CIM se deschide "Dosarul medical" de catre angajator.
3. Angajatorul completeaza "solicitarea pentru examenul medical la angajare" si "fisa de expunere la riscuri profesionale".
4. Candidatul se prezinta cu acest dosar la medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator.
5. Medicul de medicina muncii propune examenele medicale, in functie de cerintele postului si, in functie de rezultate, completeaza "fisa de aptitudine" cu care candidatul se prezinta la angajator si apoi semneaza CIM.
6. Conform Legii 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, si a Normelor de aplicare a ei, costurile legate de efectuarea examenelor medicale inainte de angajare si in timpul desfasurarii activitatii la locul de munca sunt suportate de angajator.
7. Dosarele medicale se procura de la aceeasi sursa de unde se procura si dosarele de Protectia muncii si PSI si sunt asemanatoare cu acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicina muncii si aviz psihologic angajare leus leus La angajarea la o firma privata ,de paza, cine are obligativitatea sa efectueze medicina muncii si controlul psihologic la anjajare? Cine plateste aceste ... (vezi toată discuția)
Fisa medicina muncii adria05 adria05 As dori sa stiu unde se face fisa medicina muncii?poate fi completat si de mediucl de familie?multumesc. (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudini maryanna123 maryanna123 ca sa obtin fisa de aptitudini trebuie sa fiu trimisa direct de angajator?? (vezi toată discuția)