avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de deces pentru salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de deces pentru salariat

Buna ziua.

As dori sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii.
Mama mea a decedat si era inca salariata. Am solicitat angajatorului ei ajutorul de deces conform legii 263/2010, dar acesta a refuzat, pe motiv ca nu scrie in CCM.
Daca eu sunt salariata, as putea sa cer angajatorului meu sa-mi acorde ajutorul de deces sau macar o parte din el ?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: suciugeorgeta , utilizator 12:28, 19 Aprilie 2013
Ajutorul de inmormantare este acordat conform CCM iar ajutorul de deces este acordat in baza Legii 263/2010., ajutoare care sunt distincte si se pot acorda cumulat.
Daca dvs sunteti salariata,solicitati angajatorului ajutorul de deces in baza Legii 263/2010.


am si eu o salariata al carei sot a decedat.....care este cuantumul ajutorului pe care trebuie sa-l acord salariatei?
Trebuie sa faceti distinctie intre ajutorul de inmormantare ... Cele doua notiuni, desi marcheaza acelasi eveniment, se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate. Ele pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi,

Ajutorul de deces este cel stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
entru anul 2013, cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 2.223 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 1.112 lei.

Ajutorul de inmormantare se acorda numai daca este prevazut in c.i.m., in c.cm. sau in reg,intern al angajatorului ori in legi speciale care prevad acordarea acestuia.
este obligatoriu ca eu....angajatorul sotiei sa acord ajutorul de deces pentru sotul decedat(CARE NU AVEA NICI UN FEL DE VENI) ????.....in acest caz ce acte trebuie sa aduca ea??/.....angajatorul recupereaza acesti bani de la Casa de pensii???ce trebuie depus acolo?
Este vorba despre ajutorul de deces sau de ajutorul de inmormantare?

Ajutorul de deces se acorda, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul in conditiile dreptului comun sau in lipsa acestora, orice alta persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

In cazul decesului copilului inapt pentru munca, indiferent de varsta, ajutorul de deces se acorda cu conditia prezentarii certificatului de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau, in lipsa acestuia, a actului medical vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca si data ivirii acesteia.

Dreptul asiguratilor la ajutor de deces nu este conditionat de indeplinirea unui stagiu de cotizare.

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare povestitorul povestitorul in cazul in care persoana decedata e un copil decedat in spital la scurt timp dupa nastere(cu certificat de nastere si certificat de deces) cel care solicita ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces si ajutor inmormantare car-men car-men Buna ziua, Am o situatie in firma. Sotul unei salariate, cu mentiunea ca sotul nu era salariatul nostru, a decedat. Cum procedam cu ajutorul de ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor inmormantare tudoroprea04 tudoroprea04 Buna ziua! Reprezint un angajator roman, cu capital privat. Recent, a decedat un salariat care se afla in concediu medical. Deoarece parerile sunt impartite ... (vezi toată discuția)