Ma puteti ajuta cumva cu o problema legata de concedierea disciplinara? Eventimentele au fost urmatoarele:
-unul din manageri a avut o discutie in contradictoriu cu un angajat al societatii
- in urma discutiilor avute angajatul angajatul a decis sa nu se prezinte la munca pana cand "patronul" societatii nu revine in tara (au trecut mai mult de 5 zile si salariatul nu s-a prezentat la munca)
- ceilalti salariati prezenti la discutie refuza sa declare situatia la care au asistat (la cearta dintre cei doi- manager si salariat)
- i s-a transmis o recomandata prin posta prin care il roaga sa se prezinte la locul de munca (nu s-au utilizat toate actunile necesare pentru procedura diciplinara - mentionare locatie, ora, data, membrii comisiei de disciplina)
- mentionez ca nu salariatul nu a semnat Regulamentul de ordine interioara, iar societatea nu are CCM, CCM la nivel de ramura (domeniu activittea alimentatie publica), iar in CIM sau fisa de post nu are stipluate sanctiunile sau masurile in cazul acestei abateri.
Cum vi s-a spus mai sus, in baza celor deja intamplate, nu se poate dispune o concediere legala.
Trebuie efectuata procedura.
Este usor incomod ca nu aveti definite abaterile disciplinare in RI comunicat catre salariat.
Intrebarea pe termen lung ar fi "de ce nu a semnat RI"?
Sa stiti ca se poate face comunicarea unui document si daca salariatul refuza sa semneze (prin posta, prin executor judecatoresc sau cu proces-verbal de refuz al primirii).
Iar RI, pentru a fi obligatoriu, trebuie doar comunicat salariatilor, nu si semnat de ei.
Faptul ca nu aveti dovada ca ati comunicat RI catre impricinat inseamna, in primul rand, ca nu veti putea sanctiona pentru disputa avuta de absent cu managerul.
Dar, in opinia mea, puteti concedia pentru absenta nemotivata, chiar daca nu aveti prevazut acest lucru in RI. Veti intemeia sanctiunea direct pe codul muncii, art 39, (2) Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului
In practica instantelor am intalnit si situatii incare concedierea a fost anulata pentru ca angajatorul nu a dovedit ca absenta salariatului a adus prejudicii, respectiv nu a dovedit ca era imperios necesar ca salariatul sa fie la munca in zilele in care a lipsit.
Nu este nici o problema acum ca salariatii colegi ai absentului nu vor sa declare nimic despre cearta la care u asistat. Momentan nici nu este nevoie de acest lucru, pentru ca dvs. nu puteti sanctiona cearta.
Iar pentru absenta nu este neaparat nevoie de martori daca aveti alte dovezi (pontajul, refuz scris sa mai vina la lucru, recunoasterea scrisa a celui cercetat).
Aveti grija sa faceti pontajul cu "nemotivate" si sa nu platiti zilele de absenta.
Si un ulim detaliu: pentru absente, in mod sigur veti aduna mai mult de cele 5 zile, daca tot lipseste.
De aceea in toate actele recomand fraza "a lipsit nemotivat de la data de ... pana in la data prezentei".
In decizie veti numara si indica in cifra exact cat absente se vor fi adunat pana atunci.
Concediere disciplinra
Ibi88
Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)