avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Declaratii la infiintare SRL
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Declaratii la infiintare SRL

Un SRL-D cu activitate comert online a fost infiintat in luna aprilie 2013 si a optat pentru plata impozitului pe Venit la inregistrarea ONRC. Societatea doreste sa devina neplatitoare de TVA si isi va angaja luna aceasta 2 persoane. Dupa inregistrarea la ONRC, in situatia prezentata, ce demersuri se fac la Administratia Financiara, ce declaratii se depun si pana la ce data?
Mentionez ca deocamdata contractul cu un contabil nu a fost incheiat pentru a putea primi astfel de informatii, iar in prima luna ramane sa se ocupe administratorul de partea de contabilitate.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: carbunaru , utilizator 18:40, 28 Iulie 2013
Buna ziua,

In functie de vectorul fiscal ales la infiintare si de modificarile ce vor aparea in acesta, este necesara deplasarea la ANAF pentru completarea declaratiei 010 ?Declaratie de inregistrare fiscala /Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice,asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.

Salariati
Primul pas pentru angajarea unui salariat il reprezinta intocmirea Contractului individual de munca si transmiterea acestuia la Inspectoratul teritorial de munca(ITM) prin intermediul programului Revisal cu o zi inainte de inceperea derularii contractului . De asemenea, fiecarui salariat i se intocmeste un dosar care trebuie sa cuprinda documentele necesare angajarii, un exemplar din Contractul individual de munca, iar pe parcurs se completeaza cu actele aditionale intocmite si alte documente care le modifica pe cele initiale.
Inaintea angajarii unui salariat este obligatoriu controlul medical la cabinetul de Medicina Muncii, apoi acest control se afectueaza anual.
Salariatului nou venit i se aduc la cunostinta prevederile Regulamentului intern al firmei, i se inmaneaza un exemplar din fisa postului, este instruit pe linie de Sanatate si securitate in munca. Angajatorului ii este necesara dovada ca angajatul a luat la cunostinta despre toate acestea.
Taxe si impozite aferente fondului de salarii
Angajat:
10.5% contributie individuala de asigurari sociale (pensii -CAS)
5.5% contributie la fondul national unic de sanatate (CASS)
0.5% contributie individuala pentru somaj
16% impozit pe veniturile din salarii
Angajator:
20.80% contributie la fondul de pensii(CAS)
5.2 % contributie la fondul national unic de sanatate (CASS)
0.5% contributie la fondul de somaj
0.85% contributie pentru concedii si indemnizatii
0.25% contributie la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
.1-...% contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale in functie de codul CAEN al activitatii principale declarate.
Contractele de munca pot fi incheiate pentru norma intreaga ? 8 ore ? dar si cu timp partial .
In cazul in care nu exista salariati angajatorul nu are nici una din obligatiile prezentate mai sus.

Obligatii declarative

In functie de optiunile firmei la infiintare, o societate are urmatoarele obligatii declarative:
- declaratia 100 trimestriala privind obligatiile de plata la bugetul de stat;
- declaratia 101 anuala privind impozitul pe profit;
- declaratia 112 declaratie lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale,a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate;
- declaratia 300 lunara sau trimestriala decont de taxa pe valoarea adaugata;
- declaratia 390 lunara privind achizitiile si livrarile intracomunitare;
- declaratia 392 A anuala privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul precedent ;
- declaratia 392 B anuala privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul precedent;
- declaratia 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national cu termen lunar sau trimestrial in functie de perioada de raportare a decontului de TVA;

In cazul in care societatea are salariati exista obligativitatea depunerii unei declaratii privind salariatii societatii cu datele respective(cod numeric, venituri, impozit pe venit, etc, pana la data de 28 februarie a anului urmator pentru anul incheiat.

De asemenea, in termen de 150 zile calendaristice ale anului urmator se depun situatiile financiare anuale pentru anul incheiat.

Registre obligatorii.

-Registrul unic de control
-Registrul de evidenta fiscala pentru platitorii de impozit pe profit
-Registrul jurnal
-Registrul inventar
-Cartea mare

In afara obligatiilor stabilite prin actele normative in vigoare, aplicabile oricarui operator economic, microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant are si urmatoarele obligatii specifice:
a sa notifice in scris cu privire la infiintare oficiul teritorial pentru intreprinderi mici si mijlocii si cooperatie O.T.I.M.M.C. al A.I.P.P.I.M.M. in a carui raza de competenta isi are sediul social, in termen de cel mult 10 zile lucratoare de la inregistrare, in vederea luarii in evidenta;
b sa angajeze cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa mentina in activitate cel putin 2 salariati de la momentul obtinerii facilitatilor prevazute la art. 5 lit. a si/sau b si/sau c pana la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant;
c sa reinvesteasca anual cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent;
d sa depuna la A.I.P.P.I.M.M. situatiile financiare semestriale si anuale, cu dovada inregistrarii acestora la autoritatile competente, precum si un raport semestrial de progres.

Surse:
www.avocatnet.ro/content/art...
ORDONANTA DE URGENTA nr. 6/2011 din 2 februarie 2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Aprilie 2013
Admin, administrator
Va multumesc pentru raspuns. Si eu sunt in aceeasi situatie cu un SRL- D. Imi sunt de mare folos informatiile impartasite.
Ce se intampla daca pentru un moment am doar un angajat, este vreo problema ?
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2013
Lian Iacob,
Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, vreau sa-mi deschid un magazin unde sa vand prajituri, fornette, pizza, bauturi etc. si care se pot servi si in magazin, ce cod caen imi trebuie sau trebuie cate un cod caen pentru fiecare activitate in parte?
Ultima modificare: Duminică, 28 Iulie 2013
carbunaru, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma noua s.r.l-d ContSters228395 ContSters228395 Am constituit o firma pe data de 21.06.2013(data cand a fost emis cert de inregistrare).SRL -D Va rog sa mi spuneti ce acte sunt nevoit sa intocmesc ... (vezi toată discuția)
Firma noua mefistos mefistos Imi puteti spune va rog daca pentru un site online ce presteaza servicii dedicate persoanelor juridice este necesar infiintarea unui SRL platitor de TVA? Daca ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl suciugeorgeta suciugeorgeta Ce pasi trebuie sa urmez pentru a infiinta un srl? sunt 2 asociati,sediul social la parintii unuia dintre ei activitatea principala magazin alimentar intr-un ... (vezi toată discuția)