avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Firma noua
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Firma noua

Imi puteti spune va rog daca pentru un site online ce presteaza servicii dedicate persoanelor juridice este necesar infiintarea unui SRL platitor de TVA? Daca da, este necesar completarea formularului D098 sau 10?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: iulia53 , utilizator 13:50, 2 Iulie 2013
Buna ziua,

Pentru a presta servicii este necesar sa va autorizati fie ca si SRL, fie ca si PFA.
Nu este necesar sa fiti platitor de TVA , dar puteti opta pentru acest vector fiscal.
In functie de forma de organizare sunt necesare unele declaratii la Administratia financiara.
Mai intati trebuie sa analizati si sa vedeti ce va avantajeaza.

PFA: raspunde cu patrimoniul personal.
In primul an de activitate, PFA depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (formular 220), in termen de 15 zile de la autorizare, urmand ca in baza acesteia organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate. Aceste plati se vor efectua trimestrial, pana la data de 15 a ultimei luni din trimestrul de referinta (respectiv, 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie).
Incepand cu 2013, platitorii de impozit pe profit pot opta pentru platile trimestriale anticipate: sa plateasca 4 transe egale cu 25% din impozitul platit in anul anterior. Conditie obligatorie pentru cei care opteaza pentru acest sistem este sa-l pastreze minim 2 ani.
In anii urmatori, contribuabilul poate depune o declaratia 220 de venit estimat sau organul fiscal poate emite decizia de plati anticipate pe baza declaratiei 200 de venit anual depusa de contribuabil pentru anul precedent.
In cazul in care nu se primeste decizia de plati anticipate pina la 15 martie, contribuabilul va efectua plata anticipata de impozit aferenta trimestrului I, la nivelul impozitului platit pentru trimestrul IV al anului anterior, urmand ca diferenta sa se regularizeze pe celelate 3 termene de plata ramase.
In afara declaratiilor 200 si 220, un PFA este obligat sa depuna si alte declaratii:
• Daca are salariati inregistrati, va depune declaratia 112. Declaratia va fi urmata de modificarea vectorului fiscal la ANAF, prin depunerea in termen de 30 de zile a declaratiei 010.
• Va depune 392, in functie de modul in care este inregistrat: ca platitor de TVA sau neplatitor de TVA.
• Daca este inregistrat cu TVA, trimestrial va depune 300 si 394;
• Daca are intracomunitare va depune 390. In cazul acesta se va schimba perioada fiscala de la trimestrial la lunar si pentru declaratiile 300 si 394.
• Daca e platitor de TVA va depun in ianuarie, declaratia 094 – cifra de afaceri.
• Daca este neplatitor de TVA si inregistreaza o cifra de afaceri de 225.000 lei, in luna urmatoare se va inregistra ca platitor de TVA.

SRL: Raspunde doar in limita patrimoniului societatii


In functie de vectorul fiscal ales la infiintare si de modificarile ce vor aparea in acesta, este necesara deplasarea la ANAF pentru completarea declaratiei 010 ?Declaratie de inregistrare fiscala /Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice,asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.

Salariati
Primul pas pentru angajarea unui salariat il reprezinta intocmirea Contractului individual de munca si transmiterea acestuia la Inspectoratul teritorial de munca(ITM) prin intermediul programului Revisal cu o zi inainte de inceperea derularii contractului . De asemenea, fiecarui salariat i se intocmeste un dosar care trebuie sa cuprinda documentele necesare angajarii, un exemplar din Contractul individual de munca, iar pe parcurs se completeaza cu actele aditionale intocmite si alte documente care le modifica pe cele initiale.
Inaintea angajarii unui salariat este obligatoriu controlul medical la cabinetul de Medicina Muncii, apoi acest control se afectueaza anual.
Salariatului nou venit i se aduc la cunostinta prevederile Regulamentului intern al firmei, i se inmaneaza un exemplar din fisa postului, este instruit pe linie de Sanatate si securitate in munca. Angajatorului ii este necesara dovada ca angajatul a luat la cunostinta despre toate acestea.
Taxe si impozite aferente fondului de salarii
Angajat:
10.5% contributie individuala de asigurari sociale (pensii -CAS)
5.5% contributie la fondul national unic de sanatate (CASS)
0.5% contributie individuala pentru somaj
16% impozit pe veniturile din salarii
Angajator:
20.80% contributie la fondul de pensii(CAS)
5.2 % contributie la fondul national unic de sanatate (CASS)
0.5% contributie la fondul de somaj
0.85% contributie pentru concedii si indemnizatii
0.25% contributie la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
.1-...% contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale in functie de codul CAEN al activitatii principale declarate.
Contractele de munca pot fi incheiate pentru norma intreaga ? 8 ore ? dar si cu timp partial .
In cazul in care nu exista salariati angajatorul nu are nici una din obligatiile prezentate mai sus.

Obligatii declarative

In functie de optiunile firmei la infiintare, o societate are urmatoarele obligatii declarative:
- declaratia 100 trimestriala privind obligatiile de plata la bugetul de stat;
- declaratia 101 anuala privind impozitul pe profit;
- declaratia 112 declaratie lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale,a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate;
- declaratia 300 lunara sau trimestriala decont de taxa pe valoarea adaugata;
- declaratia 390 lunara privind achizitiile si livrarile intracomunitare;
- declaratia 392 A anuala privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul precedent ;
- declaratia 392 B anuala privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul precedent;
- declaratia 394 privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national cu termen lunar sau trimestrial in functie de perioada de raportare a decontului de TVA;

In cazul in care societatea are salariati exista obligativitatea depunerii unei declaratii privind salariatii societatii cu datele respective(cod numeric, venituri, impozit pe venit, etc, pana la data de 28 februarie a anului urmator pentru anul incheiat.

De asemenea, in termen de 150 zile calendaristice ale anului urmator se depun situatiile financiare anuale pentru anul incheiat.

Registre obligatorii.

-Registrul unic de control
-Registrul de evidenta fiscala pentru platitorii de impozit pe profit
-Registrul jurnal
-Registrul inventar
-Cartea mare


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Daca infiintez un SRL neplatitor de TVA, persoanele juridice (firmele) cu care voi desfasura activitati comerciale vor putea sa isi deduca TVA-ul?
Din moment ce sunteti neplatitor de TVA .emiteti facturi catre PJ(firme) fara TVA ,deci nu -si vor deduce TVA.
Se poate la infinntarea firmei sa se opteze pentru platititor de TVA? Ce formulare trebuie completate?

Va multumesc pentru raspunsuri.
declaratia 010 mentiuni, pentru optare platitor de TVA
Cititi ce v-a sugerat colega @ dontuirina
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
iulia53, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termene de plata taxe pfa cristigolo cristigolo Buna ziua. Am infintat un PFA, in 27 aprilie 2013. Realizez venit numai din PFA si am ales impozitare in venit real. Care sunt termenele de plata ... (vezi toată discuția)
Declaratii la infiintare srl IRR IRR Un SRL-D cu activitate comert online a fost infiintat in luna aprilie 2013 si a optat pentru plata impozitului pe Venit la inregistrarea ONRC. Societatea ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl suciugeorgeta suciugeorgeta Ce pasi trebuie sa urmez pentru a infiinta un srl? sunt 2 asociati,sediul social la parintii unuia dintre ei activitatea principala magazin alimentar intr-un ... (vezi toată discuția)