avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Concediul medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Concediul medical

Buna ziua.

In situatia in care nu exista un contract de munca ci doar un contract de drepturi de autor, concediul medical de maternitate (126 zile), cine il suporta? In contract nu este stipulat nimic.
Gravida va fi platita in acele zile de concediu? Ce solutii sunt pentru a avea venituri si in aceea perioada?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:09, 21 Aprilie 2013
Beneficiati de concediu de maternitate daca angajatorul a platit contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.
Cand este vorba despre un contract de drepturi de autor nu se pune problema unei relatii angajator - salariat ... incheierea unui astfel de contract nu confera niciuna dintre parti calitatea de angajator si celeilalte parti calitatea de salariat.

Mai multe detalii despre acest subiect gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Angajator = cel care angajeaza (conform DEX).

2. - Angajatorul nu trebuie sa incheie neaparat un contract individual de munca cu persoana angajata sa presteze o anumita activitate.
- Poate incheia si altfel de contracte admise de lege.
- In cazul unui contract pe drepturi de autor benficiarul de servicii este tot angajator iar prestatorul de servicii este tot angajat (dar nu este salariat).

3. - Nu numai salariatii (cei cu contract individual de munca) pot beneficia de indemnizatii pentru concedii medicale (inclusiv concediu de maternitate).

- Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
...

Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cred ca se face o confuzie la calitatea de angajator in cazul acesta .. este vorba despre un contract de drepturi de autor si nici decum de un c.i.m. ... notiunea de angajator si de salatoat nu poate fi extrapolata in cazul incheierii unor contracte supuse legislatiei civile si nu legislatiei muncii ...

1. Nu am facut nici o confuzie.

2. Din raspunsul meu precedent reiese:
- salariat este numai cel care are un contract individual de munca cu angajatorul.
- angajatoreste oricine are un contract pentru prestarea unei activitati cu un angajat, inclusiv cu un salariat.

3. In cazul unui contract pe drepturi de autor nu este vorba de relatia angajator-salariat (conform Codului muncii) ci de relatia angajator-angajat (beneficiar al unei prestatii-prestator al unei activitati).


Alte discuții în legătură

Calcul concediu de maternitate jamesbond12 jamesbond12 Buna seara. Sotia mea urmeaza sa intre in concediul de maternitate saptamana viitoare. In ultimele 6 luni, pe langa salariu primit de la angajator, a ... (vezi toată discuția)
Plata concediu de maternitate biana biana Buna ziua. Am si eu o intrebare la care nu am gasit raspuns pana in acest moment. Daca m-ati putea ajuta as fi recunoscatoare. Pana in 31 dec 2010 am fost ... (vezi toată discuția)
concediul de maternitate nathalice nathalice Buna ziua, am o intrebare, daca o femeia naste in strainatate, se poate pierde indemnizatia de maternitate in tara? va multumesc si va doresc o zi ... (vezi toată discuția)