avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cedare cota teren aferenta unui bloc catre un alt bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cedare cota teren aferenta unui bloc catre un alt bloc

Buna ziua,
Dorim sa transformam terenul comun dintre blocul nostru si blocul vecin in parcari.
Acest teren apartine in proportie de 50% blocului nostru si 50% blocului vecin.

Problema este ca vecinii din celalalt bloc nu doresc insa sa investeasca si sa amenajeze parcari pe spatiul lor.

Noi am dori sa amenajam parcari si pe terenul lor. In ce conditii am putea face acest lucru. Exista o modalitate prin care ei ne pot da acceptul pentru a ne extinde pe terenul comun al celuilalt bloc?
Este necesar acordul tuturor proprietarilor sau e suficient 50%+1 ?

Este suficient un act de mana semnat sau trebuie certificat de notar?
Mentionez ca discutam de cedarea dreptului de folosinta, nu de proprietate.

Noi suntem interesati sa investim in amenajarea parcarii, dar nu ma dori sa fim " dati afara" la un moment dat de un vecin suparat de la celalalt bloc....

Multumesc
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 16:39, 30 Aprilie 2013
Daca nu are statut privat ,terenul din jurul imobilelor de locuit in comun.nu apartine asociatiei de proprietari,ci reprezinta domeniu public
Eventuale demersuri pentru schimbat aspectul si destinatia terenului,se pot discuta numai cu autoritatea publica locala
Iata ce spune Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.
..............
Art. 41. - Modificarile constructive si utilizarea in alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale cladirii, cum ar fi: ancorarea de reclame pe pereti, suspendarea de stalpi, pereti, scari interioare si altele asemenea, se vor putea face numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectati si, dupa caz, pe baza unui proiect tehnic intocmit de institutii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum si cu autorizatia pentru executarea de lucrari, eliberate in conditiile legii.

Acum, inttrebarea e: cine sunt "ei", cei din blocul vecin, care nu vor si daca terenul dintre blocuri este in proprietatea locatarilor din blocuri.
Asemenea "afacere" nu se face cu bilete de mana, cedarea folosintei prin concesionare trebuie facuta la notar si in plus de asta trebuie sa aveti si autorizatie de constructie de la primarie.
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
elga50, moderator
terenul aferent blocului nu este domeniu public. fiecare apartament are trecut un contract o cota parte din lotul de teren aferent blocului (pe care se afla blocul, spatii verzi si locuri de parcare). aceste locuri de parcare exista, doar ca nu au fost amenajate(nu au dale ci doar piatra). nu cred ca este necesara autorizatie de la primarie, mai ales ca dezvoltatorul ar fi trebuit sa pavezi din standard aceste locuri...

atat blocul nostru cat si blocul vecin este inscris intr-o asociatie de proprietari proaspat infiintata.

intrebarea este daca cedarea dreptului de folosinta se face cu acordul tuturor proprietarilor din blocul respectiv sau doar a majoritatii acestora.
este necesar autentificare la notar pentru actul respectiv?

multumesc
Orice modificare si orice lucrare de investitii pe proprietatea comuna necesita autorizatie de constructie. Nu numai atat, dar daca in apartamentul dv. vreti sa mutati un zid sau sa-l daramati, va trebuie autorizatie de la primarie. Deci, cu atat mai mult pentru parcarea dintre blocuri.
Chiar daca ambele blocuri fac parte dintr-o singura asociatie, acordul pentru cedarea dreptului de folosinta trebuie luat de la cei a caror proprietate vreti sa o folositi si ea este bine delimitata, atat intre blocuri, cat si intre scari de bloc.

Dupa cum vedeti in mesajul meu precedent, v-am dat un citat din lege, acolo unde scrie ca e nevoie de acordul majoritatii (deci nu al tuturor), Plus ca trebuie sa obtineti si acordul celor afectati din vecinatatea spatiului respectiv. Ma gandesc aici mai ales la proprietarii de la parterul blocului vecin sub fereastra carora v-ati parca masinile.

Am mai spus in mesajul de mai sus ca aceasta cedare de folosinta trebuie incheiata la notar, fiind o lucrare mult prea importanta pentru ambele parti. Se face printr-un contract de concesiune.

Dar ma intreb de ce nu faceti parcare numai in spatiul care apartine blocului dv.?
Poate ei vor sa-si faca in spatiul lor o gradina sau o piscina...
Fiind ambele blocuri in aceeasi asociatie de proprietari, convocati o adunare generala. Discutati si faceti propuneri de amenajarea terennului ce apartin celor doua blocuri. Puteti stabili locuri de parcare pentru fiecare apartament, loc de joaca pentru copii, alei, banci, mese, orice vreti dumneavoastra.
Pregatiti in Comitetul executiv aceste propuneri, inclusiv o schema cu aplasarea acestora si repartizarea locurilor de parcare pe fiecare apartament.
Puneti la vot in adunarea generala si luati hotararea. Nu cedeaza nimeni nimic, nu este nevoie de notar, primar s.a.m.d.
Daca unii proprietari, inca nu au autoturism si nu au nevoie de loc de parcare, propuneti-le sa li se repartizeze totusi locuri de parcare la fel ca celor ce au acum masini. Pot apoi sa cedeze prin intelegere ca intre vecini, locul de parcare, altui vecin pana o sa devina si ei proprietari de autoturism.

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate teren amun amun S-a cumparat un apartament intr-un bloc \"nou\", proprietarul de atunci spunandu-se ca avem si loc de parcare in pretul apartamentului, mai exact in spatele ... (vezi toată discuția)
Loc de parcare vs spatiu verde piafen piafen Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Locuiesc intr-un complex rezidential in care curtea interioara este asfaltata si folosita ca spatiu de parcare + cale de ... (vezi toată discuția)
Drept de folosinta a locului de parcare nossferatuss nossferatuss Buna ziua. Am achizitionat un apartament intr-un bloc nou si am primit de la dezvoltator, prin contractul de cumparare, \"dreptul de folosinta exclusiva\" ... (vezi toată discuția)